Päť základných jedál dlhovekosti - mali by ste ich poznať!

Bernardo LaPallo sa dožil 110 rokov, aby potvrdil, že jesť zdravo má svoj zmysel.

16.01.2015 17:00
škorica Foto:
Škoricu konzumoval Pallo vo vysokej miere.
debata

Počas svojho života dôveroval piatim pokrmom, ktoré sa nachádzajú v každej slovenskej domácnosti. Je len na nás, či dáme prednosť údenému bôčiku, alebo si vezmeme menu na dlhovekosť.

Cesnak

Ak vám škodí, alebo ho nemáte radi, máte väčší problém, ako si myslíte. Cesnak je skutočne pokladom tejto zeme a dalo by sa povedať, že ak chcete plodinu dlhovekosti, už viac hľadať netreba. Nielenže je prírodným antibiotikom, on jednoducho aj detoxikuje telo, dohliada na správne delenie buniek, bojuje proti rakovine. Po dobrej cesnakovej nádielke ho necítiť len z dychu, ale aj potu a pokožky. Znak, že vaše telo sa ním začalo liečiť.

Med

Vo svojom živote si ho Bernardo LaPallo doprial často, ale nie príliš. Bral ho ako liek, ktorý má antibakteriálne, antimykotické, antiseptické, či antioxidačné vlastnosti. Med možno použiť na zapálené rany aj ako pleťovú masku na tvár proti vráskam a akné. V tele je liekom, ktorý chutí.

Škorica

Hoci sa Bernardo vyhýbal sladkostiam, škorice si doprial. Je bohatá na mangán, vlákninu, vápnik a ako korenie sa oddávna používa v krajinách, kde je len minimálny problém s diabetom, či artritídou. Nie je to náhoda a škorici sa pripisujú aj priaznivé účinky na trávenie a podporu imunitného systému. Je to korenie, ktoré by nemalo chýbať na stole aj častejšie ako iba vo varenom vianočnom víne.

Čokoláda

Pravá, čierna ako noc, z kvalitného kakaa. Žiadne stužené tuky, mliečne čokolády, či keksíky. Pravá, vysokopercentná čokoláda s podielom kakaa nad 80% je kúsok radosti, ktorý môžu aj tí, čo sa so sladkým nekamarátia. Kúsok takejto čokolády nenaruší štíhlu líniu, práve naopak, pomáha srdcu byť dlhšie mladé, čistí cievy, má flavonoidy, pritizápalové účinky a skoro sme zabudli, skvele chutí.

Olivový olej

Rozvíja kognitívne funkcie mozgu, aj znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení. Tie sú práve do veľkej miery spolu s rakovinou zodpovedné za skoré úmrtia v civilizovanom svete. Použite olivový olej miesto masla na chleba a pokojne aj len tak, na osvieženie dňa. Vďaka tomu ich budete mať v živote viac.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čokoláda #strava #jedlo #med #dlhovekosť #olivový olej #škorica

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...