Oplatí sa vziať dieťa s mliečnym chrupom k dentálnej hygieničke?

Dôležitý je návyk a ten treba pestovať u detí čo najskôr, tvrdí odborníčka.

20.01.2015 17:00
dentálna hygiena, zubár, dieťa Foto:
Kedy navštíviť s dieťaťom dentálnu hygieničku?
debata

Aj vy si ako mama kladiete otázku, či sa o detské zúbky vašej ratolesti staráte ako treba? Aby ste mali istotu, môžete zájsť za odborníkom. Dokonca už s veľmi malým dieťatom sa nemusíte báť zaklopať na dvere dentálnej hygieničky.

„Čo sa týka dentálnej hygieny, ja pravidelne ošetrujem deti od piatich rokov, ale z času na čas sa u mňa objavia ešte menšie detičky“ hovorí dentálna hygienička PhDr. Viera Panáková. Možno vás napadne, či to nie je priskoro. Ale odborníčka vás vyvedie z omylu.

„Dentálna hygiena u takto malých detí je zameraná najmä na učenie sa, ako si majú zúbky čistiť. Ide o to, aby si vytvorili návyk a na dentálnu hygienu si zvykli. A vlastne aj na zubárske kreslo,“ hovorí odborníčka s desaťročnou praxou a pokračuje: „Deti by určite nevydržali v kresle také dlhé ošetrenie ako dospelý pacient a ani to od nich nikto nechce. Zúbky vyčistíme a vyleštíme hlavou formou, ukážeme im, ako sa o ne starať doma, aby ich mali čisté a hladké. Robíme to hravou formou, ktorá deti zvyčajne zaujme.“

Dentálna hygienička PhDr. Viera Panáková. Foto: AMI Communications Slovakia
DSC 0024 Dentálna hygienička PhDr. Viera Panáková.

Už zuby päťročných detí sú dosť natesno, takže je na mieste používať pri čistení aj dentálnu niť. „A to učím aj mamičky, ako deťom pomôcť s takýmto čistením zúbkov,“ hovorí Panáková.

Problémy, ktoré na detských zuboch rieši dentálna hygienička, sú najmä žlté povlaky a čierne bakteriálne povlaky. „Tie stačí vyleštiť, zubný kameň sa u takýchto detí netvorí ani neodstraňuje.“

Ak sa už dieťa prehupne do tínedžerského veku, návštevy ambulancie dentálnej hygieničky sú na mieste dva razy ročne. „Odhaľujú sa problémové miesta, napríklad u detí, ktoré nemajú celkom rovné zuby a tým treba venovať zvláštnu pozornosť. To tínedžerov učíme. Takisto ich edukujeme, ako si čistiť zuby a medzizubné priestory. A veľa času venujeme aj výžive, keďže práve tieto vekové kategórie obľubujú sladené kolové nápoje a fastfood. Preto ich učíme, ako sa zdravo stravovať či ako sa po konzumácii takýchto potravím o zuby postarať, aby sa nevivunul zubný kaz.“ Viac informácií o dentálnej hygiene a starostlivosti o zuby nájdete na stránke www.orbitklub.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #tínedžer #rodič #ošetrenie #dentálna hygiena

+ Venujte čas svojim koníčkom, zvýši to vašu životnú spokojnosť.
Úspory získajú na hodnote, ak ich múdro...

+ Nájdenie radosti v malých veciach vám prinesie veľké šťastie.
Rozpočtová disciplína teraz položí základy budúcej...