Naučte sa správne meditovať, zmení sa vám život!

Nestojí žiadne peniaze, predpisuje sa na klinikách a má moc zmeniť náš život k lepšiemu.

22.12.2014 15:00
meditácia, meditovanie, relax Foto:
Meditovanie upokojí dušu aj telo.
debata (4)

Meditácia by mala byť základným pilierom zdravého životného štýlu. Pár minút denne a môžete byť mladšia, vitálnejšia, plná energie a svet okolo vás nerozhodní.

Na lekársky predpis

Meditácia nie je samoúčelné cvičenie, ale má na telo preukázateľne pozitívne účinky. V amerických nemocniciach už štandardne predpisujú pacientom MBSR Mindfullness – Based Stress Reduction, čo v praxi znamená, že pacienti chodia počas desiatich dní na viac než dve hodiny denne trvajúce meditácie. Ich stav sa rapídne zlepšuje. Nejde pritom len o psychické problémy. Lepšie sa liečia rany po operácii, choroby ustupujú, zmeny na tele aj duši sú radikálne. Lacná a nesmierne účinná liečba.

Liek na všetko?

Netreba byť prehnaným optimistom, že meditácia vás vylieči zo žlčníkových kameňov, alebo z chrípky za dva dni. Je to však jedna z najúčinnejších prevenčných metód voči civilizačným ochoreniam. Dokonca už po niekoľkých minútach výrazne stimuluje imunitu, je preto ideálnou podpornou liečbou. Dokonca sa meditáciou podarilo vyliečiť vysoký tlak, problémy s nespavosťou, depresie, uvoľňuje napätie, eliminuje bolesti hlavy. Na akúkoľvek nepríjemnosť a chorobu si spomeniete, v nej meditácia pomôže.

Začnite desaťminútovkou

Molekulárny biológ a fanúšik meditácie Jon Kabat-Zinn tvrdí, že základom je uvedenie mysle a tela do stavu prítomnosti. S tým odplávajú všetky obavy, starosti aj stres. Pre začiatok je dobré stráviť v meditácii desať minút. To je čas, kedy sa aj začiatočník nenudí, ale začína čerpať pozitíva techniky. Časom sa už čas len predlžuje.

Ako meditovať?

Stačí začať sústredene zhlboka dýchať a venovať pozornosť len prúdeniu vzduchu v pľúcach, neskôr sa odpútať od prílišného sústredenia a prakticky vyčistiť hlavu. Meditácia je založená na odpojení od vedomého premýšľania. Vtedy majú naše energie možnosť rýchlo sa harmonizovať a krátka meditácia počas ciest tak dokáže nabiť energiou miesto spánku.

Meditujte pri hudbe

Moderný a účinný spôsob ako meditovať je pri hudbe. Pokojne vyskúšajte modernú meditáciu pri obľúbených piesňach. Čím menej rozumiete jazyku, o to lepšie. Hlas nech je len na pretvorenie emócií. Sústreďte sa na tóny a svoju myseľ nechajte naplniť hubou. Na tento spôsob meditácie sa hodí aj rock, či tanečná hudba s výraznejšími a pravidelnými bicími. Nie nadarmo sa práve tento druh hudby používal šamanmi na dosiahnutie tranzu. Ak sa vám zdá príliš uletené meditovať štýlom tibetských mníchov, skúste prekonať prah meditácie touto formou. Čoskoro prídete na chuť aj iným formám meditácie a vaša psychika aj telo ocenia.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #relax #meditácia #pokoj #duša #myseľ

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...