Časy vianočného obžerstva sa blížia! S týmito potravinami si ich uľahčíte

Nepotrvá to už dlho a príde čas Vianoc. Darčekov a hodovania. A prejedania sa.

11.12.2014 17:00
Prejedanie sa nerobí nášmu telu najlepšiu službu. Foto:
Prejedanie sa nerobí nášmu telu najlepšiu službu.
debata (3)

Áno, je to skrátka tak, že v slávnostnom koncoročnom čase trávime nad tanierom či pri otvorenej chladničke viac času než zvyčajne. A prejedanie sa nie je ničím výnimočným.

Najideálnejšia rada, samozrejme, znie: Neprejedajte sa! Ale pokiaľ sa tak už stalo (a predpokladáme, že každému z nás sa to opäť aj stane), je dobré telo zásobiť látkami, ktoré sa vysporiadajú s pohromami.

Problémom prejedania sa nie je len pocit plnosti, ťažkého žalúdku, či možno bolestí bruška. Pri trávení veľkého množstva jedla vznikajú v našom tele voľné radikály, ktoré robia šarapatu, napádajú bunky a podieľajú sa na vzniku a podpore chronických chorôb.

Tieto negatíva však môžete zmierniť práve vhodnejším zložením či obohatením jedálnička. Ak chcete obmedziť pôsobenie voľných radikálov, počítajte s nasledovným.

Bobuľové ovocie

Maliny, černice, čučoriedky, ale aj kivi či hrozno – to je ovocie bohaté na antioxidanty, ktoré v tele bojujú s voľnými radikálmi. Začnite s nimi napríklad deň, keď ich pridáte do jogurtu.

Červené víno

Obsahuje antioxidanty, ktoré sú veľmi účinné v boji s voľnými radikálmi v tele. Samozrejme, kľúčom je miera. Vína nepite veľa, ale pohárik k obedu či večeri vám zaručene urobí dobrú službu.

Koreniny

Čierne korenie, cesnakový prášok, rozmarín či škorica pridané v jedle dokážu účinne fungovať pri trávení tak, že spomaľujú vstrebávanie tukov a tiež potlačujú činnosť voľných radikálov.

Pomarančová šťava

Musí byť, samozrejme, čerstvá. Obsahuje flavonoidy, ktoré priaznivo pôsobia v tráviacom systéme, ale tiež účinne proti voľným radikálom.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #trávenie #Vianoce #antioxidanty #prejedanie sa #voľné radikály

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...