Ostaňte fit počas celej zimy! Ako na to?

Naštartujte svoj imunitný systém a zimy sa nemusíte báť.

26.11.2014 13:00
zima, imunita, šport Foto:
Posilňujte imunitu aj športom.
debata

Byť fit počas celej zimy? Aby vaša imunita mohla bojovať proti vírusom, mali by ste sa v rámci prevencie zamerať na zopár dôležitých vecí. To zahŕňa nielen správnu výživu a pohyb, ale aj dostatok kvalitného spánku.

Už pri plánovaní vášho celodenné jedálnička by ste doň mali počas zimy zaradiť o čosi viac ovocia a zeleniny. Malo by to byť v priemere 650 g ovocia a zeleniny, čo znamená asi 5–6 kúskov. Tie majú zabezpečiť dostatok vitamínov pre váš organizmus. Okrem toho sa odporúča aj príjem vitamínu D, vzhľadom na nedostatok slnečného žiarenia. Vitamín D telu dodáte najmä prostredníctvom rýb.

Okrem vyváženej stravy je dôležitým bodom pri posilňovaní imunity pravidelný šport. Nájdite si taký, ktorý vás baví a zvládnete ho bez zbytočného premáhania sa. Pravidelný pohyb nielenže formuje vašu postavu, ale má pozitívny vplyv aj na obranyschopnosť. Pri pohybovej aktivite totiž dochádza k stimulácii činnosti bielych krviniek a ďalších protilátok v tele, ktoré sú následne lepšie pripravené okamžite reagovať na prípadný útok baktérii a vírusov. Vďaka športu navyše telo vylučuje škodlivé látky z tela, tým pádom lepšie funguje ako celok.

K športu patrí aj fáza relaxácie, každý potrebuje na chvíľu oddych od každodenného zhonu. Doprajte si napríklad relax v saune, masáž alebo jeden wellness deň za mesiac. Dobrý a kvalitný spánok vie urobiť pre imunitu takisto veľkú službu. Práve vďaka pravidelnému športu a pobytu na čerstvom vzduchu sa zlepší aj kvalita spánku, vymizne stres a relaxácia počas noci bude oveľa účinnejšia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #šport #fit #zima

+ Nemeňte svoje stravovacie návyky, momentálne je vaše telo spokojné.
Práca, ktorú milujete, prinesie neočakávaný...

+ Naštudujte si svoje možnosti a začnite sa podľa nich správať.
Mali by ste si uvedomiť, čo ste dokázali a nebyť...