Pražič a ochutnávač kávy radí: Pite kávu, aká vám chutí

Káva s mliekom? Bez? A čo cukor? Aká je tá pravá káva? Akú mám piť, aby som sa v spoločnosti nestrápnil(a)? Buďte v pohode. Pite, čo vám chutí, radí pražič kávy.

26.11.2014 09:00
káva Foto:
Káva. S mliekom, s cukrom, horká, kýslá... Akú si dáte najradšej?
debata

Ľúbime kyslú?
Až 90 percent Slovákov vraj neuprednostňuje kyslú kávu, zvyšných 10 ju vyhľadáva práve pre kyslosť. Ochutnávači kávy hodnotia ako prvú vôňu kávy. Keď si k nej privoniame, môžeme cítiť rôzne vône od citrusových plodov cez čokoládu a škoricu. Dôležitý je tiež pocit pri napití. Káva je buď plná (ťažká), alebo ľahká. Dôležitý moment pre ochutnávačov je aj dochuť, keď kávu prehltnú. Pocit v ústach po „odznení“. Či vypijeme kávu s cukrom, s mliekom, s oboma, alebo bez nich, je na nás. Vladimír Farkašovský odporúča ľuďom piť takú kávu, aká im chutí.

Najlepšie je espresso!
Ako ďalej vysvetlil pražič, dojem, že najlepšia káva je espresso, je pomýlený. Spôsobov prípravy je mnoho a espresso je jednou z najlepších, pretože pri tlaku, ktorý kávovar vyvinie, sa z kávy vyextrahuje najviac chuti. „Tiež nemôžete všetkých presviedčať, aby pili espresso,“ dodal. Aktuálne sa zatracuje a považuje za staromóndny tzv. turek, po našom zalievaná káva. Avšak, ochutnávači hodnotia práve tento druh kávy. „Nikto nehodnotí espresso alebo french press. Robí sa tzv. šálkovanie, kedy sa zaleje viac druhov kávy, ale hodnotí sa turecká, zalievaná.“

Jamajská – najlepšia?
Celosvetovo je jamajská káva, tzv. Jamaica Blue Mountain považovaná za jednu z najlepších káv na svete. Podľa slov pražiča a ochutnávača kávy, Vladimíra Farkašovského, dostala tento titul práve pre podmienky, v akých sa pestuje. Je z jedného kopca na Jamajke, ktorý je stále v oblakoch, preto sa jej hovorí aj božká káva.

Imidž drahej kávy
Veľa sa hovorí aj o cibetkovej káve. „Cibetková má len imidž drahej kávy. Prejde fermentáciou a po upražení stráca trpkú chuť. Je dobrá, ale poznáme lepšie kávy,“ skonštatoval Farkašovský na tlačovej konferencii v bratislavskej kaviarni Café Dias, pre ktorú tiež namiešal špeciálnu, jedinečnú, nevšednú kávu Dias.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čokoláda #káva #espresso #cukor #zalievaná káva #praženie #cibetková káva

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...