Levanduľa – zapáli lásku, zaženie bolesť, upokojí trávenie

V starom Ríme patrila k neodmysliteľnej súčasti slávnych kúpeľov. Stala sa mocnou rastlinou pridávanou do nápojov lásky, no má silu zahnať vírusy, zahubiť baktérie a zbaviť stresu.

19.10.2014 14:00
levanduľa, Provensálsko, aromaterapia Foto:
Z levandule sa vytvára najznámejšia vonná silica.
debata

Je to rastlinka, ktorá nám spríjemní ovzdušie pri návrate do domov. Pričaruje pokojnú atmosféru a prinavráti zdravie. Dôvod, prečo by sme ju počas jesenných a zimných mesiacov nemali ignorovať.

Levanduľový olej

Nemusíte byť profesionálnou masérkou, aby ste si s partnerom dopriali rozkošnícke chvíle intímnej a relaxačnej masáže. Použite levanduľový olej, ktorého vôňa je omamná. Hodí sa na uvoľnenie nervového aj svalového napätia. Okrem toho má protizápalové účinky a pomáha pri liečbe ekzémov a plesní. Stačí jemný závan levandule a svaly sa uvoľnia. Prejsť z levanduľovej masáže k milovaniu nie je vôbec zložité. Rastlinka má totiž medzi „vedľajšími účinkami“ aj schopnosť zvýšiť libido a byť afrodiziakom.

Lepší krvný tlak a menej lupín

Ak by sme mali označiť niektorú rastlinu za multivitamín, bola by to práve levanduľa. Čaj z nej je skvelý na pitie. Uvoľňuje, upokojuje, prirodzene zaháňa vyčerpanosť aj úzkosť. Ak vám trochu čaju predsa ostane, pokojne ho použite na vlasy. Oplatí sa viac ako šampóny proti lupinám. Stačí pár umytí a pokožka hlavy začne byť opätovne zdravá. Lyžičku levandule zalejeme vriacou vody a necháme vylúhovať desať minúť. Máme božský odvar na počkanie.

Pre gurmánov

Menej tradičné využitie levandule pochádza z kuchyne. Provensálske korenie s obsahom levandule dodá tú pravú chuť grilovanému mäsu. Levanduľa zároveň obsahuje fytonutrienty, považované za vitamíny novej generácie. Levanduľa v jedle má však ešte jeden významný bonus. Zbavuje plynatosti. Ideálna je ku každému obedovému menu.

Levanduľa v aromaterapii

Z levandule sa vytvára najznámejšia vonná silica. Najpoužívanejšia a najobľúbenejšia. Stačí pár kvapiek do aromalampy. Krásne vonia, dezinfikuje vzduch a harmonizuje. Na druhej strane ochráni príbytok pred škodcami. Mravce a mole si v bytoch a domoch, kde vonia levanduľa nenájdu svoje miesto.

Proti nespavosti

Je dokázané, že levanduľa je silným nástrojom v boji proti nespavosti. Stačí vonný vankúšik plný tejto zázračnej rastlinky. Naladí vás na frekvenciu spánku. Nepodceňujte je uspávaciu schopnosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #aromaterapia #levanduľa #provensálske korenie

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...