Ste mamička, ktorá sa bojí tukov v strave pre deti?

Máte tendenciu kŕmiť svoje dieťa od malička nízkotučnými potravinami?

30.09.2014 17:00
dieťa, mlieko, dojča Foto:
Bábätko potrebuje dostatok živín.
debata

Niektoré mamičky majú strach z tuku v detskej a dojčenskej strave. Obávajú sa, aby ich dieťa neskôr netrpelo obezitou. Majú tak tendenciu od malička svoje dieťa kŕmiť nízkotučnými potravinami a chrániť ich pred jedlami pripravovanými na tuku. A to nie je celkom správne.

Dojčené deti obvykle dostávajú dostatok všetkých živín, vrátane mliečneho tuku, prostredníctvom materského mlieka, ktoré je pre výživu najmenších to najlepšie. Až päťdesiat percent energetického príjmu dojčaťa je tvorených práve tukmi.

Deti, ktoré nemôžu byť dojčené, získavajú dostatok energie a dôležitých živín prostredníctvom náhradnej mliečnej výživy. V posledných rokoch prevažuje tendencia zaraďovať do jedálnička vyšší podiel rastlinných tukov na úkor živočíšnych. Úplné vyradenie živočíšnych tukov z jedálnička dojčiat a detí nie je z výživového hľadiska žiaduce.

Mliečny tuk tak do detskej výživy jednoznačne patrí. Nielen kvôli správnemu rastu a vývoju, ale je dôležitým zdrojom energie pre bábätko. A takisto dôležitý je fakt, že podporuje výživový návyk na mlieko.

Ak dieťa nedojčíte, pri výbere náhradného mlieka si všímajte, či obsahuje mliečny tuk. „Materské mlieko obsahuje tri až päť percent mliečneho tuku, ktorý tvorí až polovicu energetického príjmu,“ vysvetľuje pediatrička a endokrinologička Veronika Cirmanová a dodáva: "Mliečny tuk sa vyznačuje veľmi dobrou stráviteľnosťou vďaka vyššiemu obsahu mastných kyselín s krátkym a stredne dlhým uhlíkovým reťazcom. Okrem toho, že je významným zdrojom energie, je tiež dôležitý pre vstrebávanie vitamínov A, D, E a K rozpustných v tukoch.“

Ako mamička zistí, či dojčenské mlieko obsahuje mliečny tuk?

  • Ak sa v mlieku nachádza mliečny tuk, nájdete v zložení napr. zložku: plnotučné mlieko alebo mliečny tuk
  • Pokiaľ dojčenské mlieko mliečny tuk neobsahuje, nájdete v zložení uvedené odtučnené mlieko a zdrojom tuku sú iba rastlinné oleje
  • Mliečna aróma nie je to isté ako mliečny tuk

Vybrané informácie pochádzajú zo stránky mliecnytuk.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dojčenie #mlieko #živočíšny tuk

+ Odpočinok je tak isto dôležitý ako tréning.
Ak skutočne chcete a ak sa snažíte, všetko stihnete bez problémov....

+ Každý deň môže byť krásny, otázkou len je, ako sa k tomu postavíte.
Nie je všetko jednoduché, ak chcete niečo...