Prečo ženy bolievajú prsia

Prsia patria jednoznačne k najväčším ženským pokladom, ale zvyknú aj pekne potrápiť.

21.09.2014 08:00
prsia, zdravie, bolesť Foto:
Skôr ako vyhľadáte lekára pre bolesť v prsiach, skúste zmeniť podprsenku.
debata

Túžbu po dotykoch neraz vystrieda bolesť a zážitok je zrazu preč. Bolesť poprsia patrí k veľmi častým ženským krížom aj obavám. V mnohých prípadoch však nejde o nič vážne, len prirodzené reakcie na zmeny v ženskom tele.

PMS bolesť

Ženy v rámci mesačného cyklu dobre poznajú dopady predmenštruačného syndrómu. Výkyvy nálad a bolesti poprsia sú najčastejšie prejavy toho, že sa blíži menštruácia. Nazýva sa cyklická bolesť pripísaná kolísaniu estrogénu. V prsiach vniknú malé opuchy, ktoré ale odznejú s ústupom cyklu.

Bolesť po cvičení

Netreba sa zbytočne stresovať, ak boli prsia po cvičení. Môžu za to svaly na spodnej strane poprsia a najčastejšie sa bolesť dostaví na druhý až tretí deň po cvičení tricepsov či hrudníka. Bolesť prsníkov však môže prísť z akéhokoľvek cvičenia, dokonca veľmi často je následkom behu, pri ktorom prsia neustále kmitajú. Niekedy nepríjemnosti nezabráni ani kvalitná športová podprsenka, ktorá by však mala byť základom športového vybavenia. Od bolesti uľavia teplé obklady.

Nesprávna podprsenka

Skôr ako vyhľadáte lekára pre bolesť v prsiach, skúste zmeniť podprsenku. Príliš tesná, malá, alebo podprsenka s enormným push – up efektom spôsobuje deformácie a bolesti. Mnoho žien si nevie nájsť pre svoje prsia vhodnú veľkosť podprsenky a preto celý život trpia bolesťami a strachom.

Väčšie prsia viac bolia

Malé prsia znamenajú omnoho menej dôvodov na bolesť. Veľké prsia bolia často samy od seba. Pre neustálu tiaž, ale aj omnoho väčšiu záťaž pri pohybe. Jedinou dobrou správou je, že obvykle bolesť v tomto prípade neznamená nič patologické.

Kofeín

Posledné štúdie dokázali, že káva a čaj vo vysokom množstve môžu viesť k vzniku bolesti v poprsí. Nie je to znak srdcovej slabosti, jednoducho kofeín zdá sa stimuluje aj prsné žľazy, ktoré jednoducho začnú pobolievať. Menej povzbudenia môže mať doslova hojivé účinky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť #zdravé prsia

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...