Prečo z dezertov priberať, keď nemusíte? Poradí odborníčka

Odborníčka na výživu, Tatiana Jelínek, precestovala kus sveta a načerpala tak inšpiráciu na "trocha iné dezerty".

22.09.2014 11:00
debata

Koláč bez lepku a bez cukru? Aj vám ako prvé zíde na um, že pripraviť takýto dezert dá veľa práve a výsledok vás či hostí nemusí práve uspokojiť? A tak sa na zmenu ani neodhodláte.

Odborníčka na výživu, Tatiana Jelínek, však tvrdí čosi iné. Koláče bez lepku a cukru chutia rovnako dobre ako klasické a navyše, majú minimálne jednu obrovskú výhodu. Môžete ich jesť bez výčitiek, keďže ich glykemický index je minimálny. „Možno by stačilo, aby ľudia na týždeň zo svojej stravy vylúčili lepok a tak si na vlastnej koži overili, ako ich telo zareaguje. Z mojich skúseností viem, že sa cítia oveľa lepšie, telo je menej 'preplnené“'a tým pádom odľahčené. A nemám na mysli len tých, u ktorých je zistená intolerancia na lepok. Niektorým ľuďom môže práve lepok spôsobovať skryté problémy, ktoré sa ťažšie odhalia."

Odborníčka na výživu, Tatiana Jelínek. Foto: archív T. J.
Tatiana Jelínek Odborníčka na výživu, Tatiana Jelínek.

Dezert bez lepku má však aj inú výhodu. „Biela múka je jednoduchý sacharid, ktorý sa v tele veľmi rýchlo mení na cukor. A na čo si týmto spôsobom ničiť postavu, keď to nie je nutné?,“ dodáva Jelínek a pokračuje: „Pri receptoch si už dokážete zistiť glykemický index a to je častokrát dôležitejší údaj ako počet kalórií. Glykemický index by mal byť, samozrejme, čo najnižší.“

Tatiana Jelínek precestovala množstvo krajín a v každej našla recepty, ktoré ju zaujali. Či už na prvý pohľad svojím jedinečným vzhľadom alebo netradičnou chuťou. „Tým, že veľa cestujem, vnímam inšpirácie z rôznych kuchýň. Mňa veľmi očarila najmä Ázia a ich kuchyňa nasmerovaná na ovocie a zeleninu. A práve ovocie hojne využívajú aj pri príprave dezertov,“ tvrdí.

Keď na svojich cestách ochutnala niečo výnimočné, požiadala o recept a následne špekulovala nad tým, ako ho prerobiť do zdravšej verzie. „Snažím sa o to, aby dezert neobsahoval lepok a cukor, aby sa z neho veľmi nepriberalo a neškodil telu. Priznám sa, niekedy mi to dalo naozaj zabrať, ale vždy sa mi zdravšia verzia dezertu napokon podarila.“

Čím teda nahrádza vo svojich dezertoch cukor? „Sladidlami ako agávový sirup či brezový cukor. V niektorých dezertoch som použila med, ale potom som musela znižovať glykemický index iným spôsobom. V iných sladkostiach bolo možné cukor nahradiť banánom či sušeným ovocím. A nemôžem zabudnúť ani na momentálne veľmi obľúbenú stéviu,“ hovorí Jelínek, ktorá svoje zdravé recepty uverejnila v knihe Sladkosti bez výčitiek.

Aj s momentálne veľmi obľúbenou stéviou sa dá pri pečení dobrôt pracovať. Hoci trošku opatrnejšie. „Stévia môže pečením zhorknúť, takže treba dávať pozor. Ale napríklad do čokoládového koláča typu ‚brownie‘, ktorý obsahuje horkú čokoládu, môžete ako sladidlo použiť práve stéviu, horká chuť v tomto prípade nevadí,“ uvádza Tatiana Jelínek.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #recepty #sladkosti #Tatiana Jelínek

+ Zamyslite sa nad momentálnou situáciou a správajte sa podľa nej.
Uzavretie významného obchodu zlepší vašu...

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, kľúč k úspechu.
Nebojte sa toho čo bude, pre vás všetko dopadne najlepšie ako...