Hrozno vládne septembru: Päť dôvodov, prečo by ste ho mali jesť!

V podstate ho môžete kúpiť celý rok na pultoch supermarketov, ale to lahodné, slovenské hrozno má svoju sezónu práve teraz. Nepremeškajte ju.

19.09.2014 07:00
shutterstock hrozno Foto:
Modré hrozno čistí telo viac od solí a kyselín, kým biele sa odporúča pri problémoch s pečeňou.
debata (4)

Jedno z najlahodnejších ovocí, ktoré možno nájsť v lánoch viníc, ale aj šplhajúc sa po domácky zhotovenej konštrukcii v záhradkách rodinných domov, ponúka toho viac než dosť.

Jednotlivé odrody sa môžu líšiť v chuti, ale všetky majú spoločné jedno – jazýčku ulahodia a sú sladké, no zároveň veľmi osviežujúce. Chuť nie je však zďaleka to jediné, čím domáce hrozno zaujme. Ide totiž o jedno z najzdraších ovocí vôbec – obsahuje kyselinu listovú, minerálne látky a vitamíny A, B, C a E. Nechýba vláknina.

Viaceré a rozličné vedecké štúdie potvrdili, že hrozno dokáže prospievať zdraviu na niekoľkých úrovniach. Napríklad môžeme spomenúť nasledovné:

1. Bojuje s bolesťou hlavy

Migrény alebo bolesti hlavy zmierňuje popíjanie neriedenej hroznovej šťavy. Hrozno sa tiež osvedčilo ako ovocie, ktoré pomáha proti depresii.

2. Zlepšuje zrak

Vďaka obsahu luteínu a zeaxantínu, ktoré udržiavajú zdravý zrak, oddiaľuje pravidelné pojedanie hrozna degeneráciu oka a zhoršovanie videnia. Hrozno tiež obsahuje vitamín C, k

3. Pomáha pleti, vlasom a bojuje s vráskami

Je to vysoký obsah kremíka v hrozne, ktorý sa podieľa na zlepšovaní kvality vlasov a nechtov, zároveň dodáva pokožke pevnosť a pružnosť, čo sa prejaví nielen na drobných vráskach tváre, ale dokonca aj pri celulitíde. Aj vysoký obsah vitamínu C sa podieľa na pomoci našej fyzickej stránke.

4. Prospieva srdcu aj kĺbom

Vďaka obsahu draslíka sa hrozno podieľa na odvádzaní prebytočných tekutín a tiež usadenín. Hrozno znižuje zlý cholesterol a zlepšuje srdcovocievnu činnosť. Vďaka obsahu minerálov a vitamínov je dobré pre kosti, ale tiež svalstvo. Modré hrozno čistí telo viac od solí a kyselín, kým biele sa odporúča pri problémoch s pečeňou.

5. Trávenie

Ovocné kyseliny napomáhajú vylučovaniu tráviaciach štiav a tým zlepšujú trávenie spoločne s už spomenutou vlákninou.

Kozmetický tip:
Hrozno sa vďaka svojim blahodárnym účinkom objavuje v kozmetike. Najčastejšie ide o výťažky hroznového oleja, ktorý pomáha pokožke, dodáva pružnosť a elasticitu. Telové maslo s hroznovým olejom a bambuckým maslom z dielne značky Manufaktura Wine Cosmetics regeneráciu a spevnenie pokožky, bojuje aj proti celulitíde.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #trávenie #vitamíny #benefity #srdce #hrozno #pokožka

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...