Jedlá, od ktorých je lepšie dať ruky preč

Zostavenie jedálneho lístka sa začína podobať viac alchýmii ako potešeniu z ochutnávania. Čo jesť a čo nejesť je večná ženská dilema.

14.08.2014 09:00
pokorn, pukance, kukurica Foto:
Pukance z mikrovlnky môžu byť škodlivé.
debata

Niektorým jedlám je však dobré sa vyhnúť bez ohľadu na to, či práve redukujete váhu, alebo ste konečne spokojná.

Rajčiny v plechovke

Je to síce skvelý vynález, ale o zdraví to príliš nie je. V prvom rade rajčiny zavarené a uväznené v plechovke dávno stratili svoje vitamínové výhody, no to nie je všetko. Zostala im kyslosť. Práve tá je zodpovedná, že z plechovice sa vo väčšom množstve môže uvoľňovať látka isfenol A, ktorá zodpovedá za pokles reprodukčných schopností a môže dokonca spôsobiť rakovinové bujnenie. Ak zavárané rajčiny, tak jedine v skle.

Geneticky modifikované potraviny

Dá sa povedať, že sú skutočne chemickým experimentom na našich poliach. Kukurica, ktorú nenapadnú škodcovia, zemiaky, ktoré nezamrznú, sója, čo rastie ako zvody. Všetko sa zdá v poriadku, zdraviu neškodné, ale… Nehovorilo sa to kedysi aj o novinkách, ktoré neskôr zakázali? Ešte presne nevieme, aká následky má príjem umelo vytvorených prvkov v našom tele, ale byť pokusným králikom sa v tomto prípade nemusí oplatiť.

Pukance z mikrovlnky

Popkorn je zdravý, ale len do chvíle, kým ho nepripravujete na prepálenom oleji, alebo v mikrovlnke. Počas procesu praženia pomocou mikrovlákna sa vo vnútri špeciálneho vrecka vylučujú chemické látky vrátane kyseliny perfluóroktánovej (PFOA). Škodliviny spôsobujú neplodnosť, cirhózu pečene, rakovinu pankreasu. Mikrovlákna v uzavretom obale totiž posielajú chemikálie priamo do nasávajúcej kukurice. Škodliviny potom zostávajú v našom tele usadené dlhé roky, hromadia sa a mladší a krajší z nich určite nebudeme.

Mimosezónne potraviny

Oberajú sa nezrelé, pestujú sa na živných roztokoch, chutia ako papierové a už to by nám malo čosi naznačiť. Nesezónne potraviny sú navyše často konzervované a postrekované, aby ich nenapadli škodcovia a vydržali dlhý prevoz. Tvrdí sa, že látky nevsakujú do plodov, no rajčiny, jablká, či iné ovocie a zelenina bez šupky údajne nie sú úplne čisté, ani keď sa umyjú. Skúsite veriť reklame, alebo zdravému sedliackemu rozumu?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nezdravé jedlo #potraviny v plechovke #pukance

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...