Kyselina hyalurónová nie je len o kráse, pomáha aj k intímnemu zdraviu

Kyselinu hyalurónovú si väčšina z nás spája najmä s estetickou medicínou. Menej sa už vie o tom, že je aj kľúčom k intímnemu zdraviu žien. V medicíne má však využitie v dermatológii aj gynekológii, pracujú s ňou ortopédi aj internisti.

21.07.2014 13:00
Vaginálne infekcie sú jedným z najčastejších... Foto:
Vaginálne infekcie sú jedným z najčastejších problémov, s ktorým ženy navštevujú gynekológa.
debata

Nepríjemné svrbenie, pálenie a výtok bývajú prejavom vaginálnej infekcie, ktorá vzniká pri narušenej rovnováhe v pošve a premnožení baktérií či kvasiniek. „Vaginálne infekcie sú jedným z najčastejších problémov, s ktorým ženy navštevujú gynekológa. Tri zo štyroch pacientok prekonajú mykózu aspoň raz v živote a takmer polovica z nich ju má opakovane,“ konštatuje gynekológ Jozef Španka. „Ich výskyt sa zvyšuje najmä v lete, pretože teplo praje množeniu týchto mikroorganizmov. Problém nastáva hlavne vtedy, ak sa tieto infekcie opakujú.“ To, či dostanete gynekologickú infekciu, alebo nie, závisí aj od kvality a zdravia vaginálnej sliznice.

„Vaginálna sliznica podobne ako koža alebo iné sliznice tvorí bariéru voči vstupu baktérií, vírusov a húb do organizmu. Hlien s gélovou štruktúrou, ktorý produkujú drobné žliazky v oblasti krčka maternice, tvorí akúsi výstelku“ pošvy," vraví gynekológ.

Ak je sliznica dostatočne zvlhčená hlienom, je správne hydratovaná, má ideálne kyslé pH, dokáže odolať infekciám a neohrozia ju ani drobné poranenia. Ak sa však produkcia hlienu zníži, sliznica sa stenčí, nastupuje pocit sucha v pošve, bolesť v oblasti vagíny a podbrušia pri sexuálnom styku a zvýši sa pravdepodobnosť zápalov.

„Príčinou nedostatočnej hydratácie býva najmä pokles hladiny ženských hormónov estrogénov v klimaktériu, pri dojčení a tehotenstve, antiestrogénovej liečbe či odstránení vaječníkov. Môže ju poškodiť aj prekonaná infekcia, podráždenie nevhodnou kozmetikou, bielizňou, pracími práškami či vodou na kúpaliskách,“ približuje možné dôvody doktor Španka.

„Bezpečnou a účinnou alternatívou pre ženy, ktoré nechcú brať v klimaktériu hormonálnu substitučnú liečbu, sú vaginálne čapíky s kyselinou hyalurónovou a vitamínom E. Tým, že kyselina hyalurónová dokáže na seba viazať molekuly vody a vytvára viskózny gél, udržuje sliznicu v pošve dostatočne zvlhčenú, chráni jej zdravie a prirodzenú flóru. Okrem toho zlepšuje a urýchľuje regeneráciu poškodeného tkaniva, pomáha liečiť drobné ranky, trhlinky i pooperačné stavy,“ povedal.

Kyselina hyalurónová však pomáha aj pri chronických zápaloch. „Každá druhá žena ochorie najmenej raz v živote na zápal močového mechúra – cystitídu. Práve v lete, keď vrcholia dovolenky a kúpanie, aj zápal močového mechúra má ,svoju‘ sezónu,“ hovorí urológ Igor Bartl.

„Obranný systém mechúra totiž oslabuje napríklad chlórová voda a dlhý pobyt v mokrých plavkách. Infekcia močového mechúra je najmä ženská záležitosť – vyskytuje sa prevažne u sexuálne aktívnych žien od 20 do 50 rokov. Infekcie spôsobujú mikroorganizmy, ktoré po prieniku do močových ciest vyvolajú zápal.“ Zvyčajne sú to črevné baktérie žijúce v tráviacom trakte, stafylokoky či Enterobacteriaeca.

Príznaky nastupujú náhle. Sú to časté nutkanie na močenie, vylučovanie malého množstva moču, zakalený moč, bolesti krížovej oblasti a pocit nedostatočného vyprázdnenia mechúra. „Zápal sa diagnostikuje laboratórnym vyšetrením vzorky moču. Keď testy odhalia leukocyty, bielkoviny a niekedy i krv v moči, je nutné nasadiť antibiotickú liečbu. Vhodné antibiotiká jednoducho a pomerne rýchlo zničia škodlivé mikroorganizmy,“ konštatoval.

Ak sa však cystitída často opakuje, môže sa zápal stať chronickým v dôsledku poškodenia urotelu – zvláštneho typu epitelu, ktorý vystiela močový mechúr. „Ukazuje sa, že pri obnovení správnej funkcie urotelu je veľmi dôležitá kyselina hyaluronová a chondroitín sulfát. Vrstva glykozaminogly­kánov, takzvaná GAG vrstva, pokrývajúca urotel, ktorá je akousi bariérou voči toxínom z moču, tieto dve látky prirodzene obsahuje.“

Kyselina hyalurónová znižuje prichytávanie baktérií na povrchu urotelu a zvyšuje prirodzenú obranu proti invázii baktérií E.coli, ktoré sú najčastejším pôvodcom zápalu močového mechúra. Znižuje tiež priepustnosť urotelu, spomaľuje migráciu leukocytov a tým zabraňuje rýchlemu rozširovaniu zápalu. „Jej účinky v močovom mechúre podporuje chondroitín sulfát, ktorý zároveň pôsobí ako nešpecifický obranný mechanizmus proti infekciám a dráždivým látkam,“ vraví doktor Bartl.

Pre pacientov, ktorí trpia zápalmi močového mechúra, je k dispozícii terapia dodávajúca tieto stavebné zložky urotelu formou roztoku aplikovaného priamo do močového mechúra. Liečba je dostupná po naordinovaní urológom. Pre ľudí bez akútnych infekcií je dostupná voľnopredajná forma kyseliny hyalurónovej a chondroitín sulfátu vo forme kapsúl. „Tie navyše obsahujú aj silný antioxidant kvercetín a prírodné antiseptikum kurkumu. Kombinácia týchto látok zaručuje správnu výživu buniek močového mechúra, ochranu pred voľnými radikálmi a je ideálnou prípravou na leto.“

Kyselina hyalurónová a vaginálne infekcie

  • vaginálna sliznica, podobne ako koža alebo iné sliznice, tvorí bariéru pred vstupom baktérií, vírusov a húb do organizmu. Hlien, ktorý produkujú drobné žliazky v oblasti krčka maternice, tvorí akúsi „výstelku“ pošvy. Zdravá sliznica je stále zvlhčovaná týmto hlienom s gélovou štruktúrou. Hlien zabezpečuje správnu hydratáciu tkaniva, podporuje kyslosť prostredia (správne pH), chráni sliznicu pred poranením a zvyšuje jej prirodzenú obranyschopnosť. Ak je sliznica v pošve dostatočne zvlhčená, neohrozia ju drobné poranenia či infekcie.

Čo ju oslabuje:

  1. Pokles hladiny estrogénov (klimaktérium, dojčenie a tehotenstvo, antiestrogénová liečba, odstránenie vaječníkov)
  2. Vaginálne infekcie
  3. Poškodenie buniek sliznice (podráždenie sliznice – nevhodná kozmetika, kúpaliská, bielizeň, pracie prášky, aviváž, protirakovinová liečba)

Príznaky nedostatočného zvlhčenia sliznice: pocit sucha v pošve; zníženie tvorby hlienu na krčku maternice; trvalá bolesť v oblasti vagíny alebo podbrušia, ktorá sa spája so sexuálnym stykom a vzniká dôsledkom zápalu, plesňových infekcií, infekcií močových ciest, endometriózy alebo drobných popôrodných poranení; pálenie, svrbenie; zníženie sexuálnej aktivity; zvýšenie pH v pošve – býva dôsledkom zníženia kolonizácie pošvy lactobacilmi

Klimaktérium

  • počas menopauzy dochádza u žien prirodzene k poklesu tvorby estrogénov (pohlavné hormóny).To sa negatívne odráža na všetkých orgánoch, ktorých funkcie a zdravie s ich hladinou v krvi priamo súvisia. Jeho nedostatok súvisiaci s procesom starnutia spôsobuje anatomické, cytologické, fyziologické a bakteriologické zmeny ženských pohlavných orgánov v procese starnutia
  • nízka hladina estrogénov môže viesť: k nižším hladinám kolagénu v epitelových bunkách; k nižším hladinám mukopolysacharidov a kyseliny hyalurónovej na povrchu epitelových buniek; k porušeniu epitelizácie po poraneniach; k stenčeniu a vysychaniu vaginálnej sliznice; k redukcii počtu záhybov – strata elasticity a flexibility tkaniva; k zvýšeniu hladiny pH

Vaginálne infekcie

  • zápal je prirodzená reakcia organizmu na cudzorodú látku (baktéria, vírus, plesne). Ak je tkanivo poškodené, odpoveďou je práve zápal. Tkanivo sa prekrví, začnú sa uvoľňovať látky, ktoré priťahujú biele krvinky a aktivuje sa činnosť fibroblastov – buniek , ktoré sú schopné vytvoriť nové tkanivo. Tieto zmeny môžeme pozorovať ako sčervenanie, prehriatie, opuch a bolesť. Každý orgán ľudského tela môže byť postihnutý zápalom – a teda aj každý orgán ženského pohlavného ústrojenstva. Príčiny a prejavy sú však na rôznych miestach rôzne
  • prejavy zápalu: vonkajšie pohlavné ústrojenstvo (sčervenanie, bolesť, svrbenie, pálenie), pošva (svrbenie, výtok – často spojený so zápalom vonkajšieho pohlavného ústrojenstva; zápal krčka maternice – výtok), zápal maternice a vajíčkovodov (bolesti v podbruší, krvácanie)

Využitie kyseliny hyalurónovej

  • Používa sa pri všetkých stavoch spojených so suchosťou vagíny. Spôsobuje ju znížená produkcia estrogénov, ktorá vzniká ako dôsledok: klimaktéria; tehotenstva a obdobia laktácie; chirurgického odstránenia vaječníkov – ovariektómie; liečby onkologického ochorenia; antiestrogénovej liečby; Sjögrenovho syndrómu – autoimunitné ochorenie charakterizované zápalom a deštrukciou žliaz s vonkajším vylučovaním
  • Pri všetkých stavoch, pri ktorých je potrebné podporiť regeneráciu sliznice vagíny a obnoviť jej prirodzené fyziologické vlastnosti: podráždenie sliznice iritačnými látkami; opakované vaginálne infekcie; opakované cystitídy alebo zápaly močovej rúry (uretritídy); gynekologické operácie; pôrod; radiačná liečba

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #liečba #zápal #leto 2014 #vaginálne infekcie #kyselina hyalurónová

+ Pravidelný pohyb je kľúčom k dobrému zdraviu a šťastiu.
Nečakaný príjem prinesie úľavu vašim financiám....

+ Nájdenie radosti v malých veciach vám prinesie veľké šťastie.
Rozpočtová disciplína teraz položí základy budúcej...