Listová zelenina - plná vitamínu K

Vitamín K, rovná sa zrážanie krvi. Ak ho máme nedostatok, môže sa to prejaviť poruchami zrážanlivosti.

24.07.2014 15:00
vitamín K, zelenina, listová zelenina Foto:
Vitamín K sa nachádza aj v listovej zelenine.
debata

Hlavná funkcia
Vitamín K ju má pri zrážaní krvi, napríklad pri poranení. Je to zložitý mnohostupňový proces, pri ktorom sa uplatňujú faktory krvného zrážania a vitamín K pôsobí na ich tvorbu a aktiváciu. Vysvetlila to Božena Uherová vo Vitamínovej biblii. Doplnila, že biologický účinok týchto látok spočíva v schopnosti viazať vápnik a fosfolipidy do komplexu bielkovina – vápnik – fosfolipid.

Málo vitamínu K?
Ako sa prejaví nedostatok vitamínu K v našom tele? Povedzme poruchami zrážanlivosti krvi. „Vzhľadom na to, že vitamín K je dostatočne zastúpený v potravinách rastlinného i živočíšneho pôvodu, a navyše ho produkuje črevná mikroflóra, v dospelej populácii nedochádza k jeho nedostatku z výživy,“ objasnila ďalej Uherová. Problém z nedostatku vitamínu K podľa nej môže však nastať u novorodencov, ktorí vlastne ešte nemajú dostatočne vyvinutú črevnú mikroflóru, a tak sú odkázaní na jeho prísun z materského mlieka.

Dobrý zdroj Vitamín K možno nájsť v zelenine listovej, kde tento vitamín spolupôsobí aj pri fotosyntéze. Bohatým zdrojom je aj väčšina rastlinných olejov a z potravín živočíšneho pôvodu najviac vitamínu K obsahuje pečeň.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pečeň #vitamín K #porucha zrážanlivosti #listová zelenina

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...