Pomaranč plný céčka

Pomaranč je u nás takou obľúbenou lahôdkou, že ho už nepovažujeme za exotické ovocie.

16.04.2014 14:00
pomaranč, ovocie, vitamíny Foto:
Pomaranče sú súčasťou protisklerotickej diéty.
debata

Čerstvé plody obsahujú mimoriadne vysoké množstvo vitamínu C, ktorý je výborným preventívnym prostriedkom nielen proti prechladnutiu, ale aj napríklad proti únave organizmu. Dennú dávku pomarančov v „chrípkových dňoch“ je rozumné zvýšiť.

Protivník sklerózy

Pomaranče znižujú krvný tlak, hladinu cholesterolu v krvi, dokonca aj telesnú teplotu. Obsahujú aj pektíny, ktoré podporujú zažívanie a dodávajú organizmu cenný horčík. Sú súčasťou protisklerotickej diéty a môžu mať aj protirakovinové účinky.

Majster odšťavovač

Výbornou investíciou pre zdravie je odšťavovač. Čerstvý džús vyrobený z pomarančov je nielen zdravý, ale aj veľmi chutný. V zimných mesiacoch je určite lepšou alternatívou vitamínových tabletiek. K citrusovému základu môžeme použiť akékoľvek iné ovocie.

Rýchly recept: Pomarančový dezert s karamelom a likérom

Potrebujeme:
8 pomarančov, 250 g kryštálového cukru, 150 ml studenej vody, 150 ml vlažnej vody, 3 PL pomarančového likéru
Postup:
1. Cukor a studenú vodu dáme do panvice a zahrievame, kým sa cukor rozpustí a varíme, kým nezhnedne. Do karamelu nalejeme vlažnú vodu.
2. Panvicu vrátime na sporák, znova prevaríme a potom karamel nalejeme do žiaruvzdornej misy. Karamel necháme vychladnúť a nalejeme doň likér.
3. Pomaranče očistíme, rozoberieme na dieliky a ponoríme do misy s karamelom. Vrch ozdobíme pomarančovými kolieskami a dezert dáme asi na 30 minút do chladničky.

Tip lenivého labužníka

Pomaranče olúpeme, zbavíme bielej dužiny a naprieč nakrájame na kolieska, plátky pocukrujeme a posypeme nasekanými mandľami. Podávame s druhou miskou, v ktorej je vyšľahaná smotana, ale tú nedávame na pomaranč samotný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #recept #vitamíny #pomaranč

+ Odhodlanie prináša výsledky, nevzdávajte sa.
Dokážete sa naučiť všetko čo treba, preto sa nebojte o to čo bude...

+ Nemeňte svoje stravovacie návyky, momentálne je vaše telo spokojné.
Práca, ktorú milujete, prinesie neočakávaný...