Cvičíte a zároveň držíte diétu? Pozor na pretrénovanosť

Tréner upozorňuje: Pri pravidelnom cvičení nezabúdajte na regeneráciu svalov ani na vyváženú stravu. Inak sa tréning zmení na utrpenie.

19.04.2014 17:00
žena, cvičenie, posilňovňa Foto:
V posilňovni cvičte podľa plánu, nepresilujte sa.
debata

Rozhodli ste sa čo najrýchlejšie dostať po zime do formy? Po práci zamierite rovno do posilňovne a telu dávate poriadne zabrať. K tomu diéta, aby išli nadbytočné kilogramy dole čo najrýchlejšie. Pozor! Už po niekoľkých intenzívnych týždňoch vás môže nemilo prekvapiť pocit pretrénovanosti. O čo ide?

Kondičný tréner Roland Kelemen vysvetľuje: „Ak to s tréningom naozaj preháňate, môžete sa celkom ľahko dopracovať k pretrénovanosti. Pociťujete večnú únavu, svaly sú stuhnuté, zvýši sa vám pulz. Dokonca sa môže objaviť i nespavosť.“ Náročné tréningy navyše vedú až k psychickému odporu k niektorej z tréningových činností.

Najmä dámy to pred letom dokážu v posilňovni naozaj preháňať a vidina blížiacej sa plavkovej sezóny ich vie vybičovať priam k nadľudským výkonom. Ale práve to môže byť v ich snahe kontraproduktívne. „Telo sa po záťaži nutne potrebuje zotaviť. Ak mu to neumožníte, svaly, ktoré sú po tréningu čiastočne zdevastované, nezregenerujú. A to okamžite pocítite pri nasledujúcom tréningu. Ak sa takýto nezdravý kolobeh opakuje, telo trpí, jeho výkonnosť klesá, svalová hmota ubúda. A namiesto toho, aby vás cvičenie nabilo energiou, stane sa pravý opak. Ste úplne zničený,“ hovorí tréner.

Ak sa prehnaným tréningom dostanete do stavu pretrénovanosti, musíte si dať stop. Inak sa vaše cvičenie zmení na utrpenie. Máte tri možnosti. „Buď na istý čas úplne vynecháte tréning, znížite jeho intenzitu alebo zmeníte druh činnosti. Ak ste chodili do posilňovne, skúste namiesto toho párkrát zamieriť do plavárne, na krátku turistiku alebo si zahrajte s partiou kamarátov loptové hry,“ doporučuje tréner. Netreba zabudnúť ani na regeneračné procedúry po cvičení. „Stačí obyčajné striedanie teplej a studenej vody v sprche. Sauna raz za desať dní je takisto skvelým regeneračným prostriedkom. Vo všeobecnosti vodné prostredie – perličkový kúpeľ, trysky a podobne výrazne pomáhajú pri regenerácii svalstva a tým pôsobia aj preventívne voči pretrénovanosti. Samozrejme, ak sa už rozhodnete pre poctivé tréningy, musíte sa zamerať aj na životosprávu a dbať na dostatočný spánok.“

Pretrénovanosť však môže súvisieť aj so zlým stravovaním. Najmä u žien, ktoré popri cvičení dodržiavajú aj náročnú diétu. „Ak chcete schudnúť, je prirodzené, že znížite príjem sacharidov. Ale netreba ich úplne vylúčiť z jedálnička. Práve komplexné sacharidy totiž zohrávajú dôležitú úlohu pri regenerácii svalstva,“ dodáva tréner. Malé dávky komplexných sacharidov (napr. obilniny) by rozhodne nemali v strave chýbať, ak poctivo cvičíte. Regenerácii svalstva pomôžu aj jednoduché sacharidy hneď po tréningu (napr. ovocie).

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #tréning #regenerácia #pretrénovanosť #Roland Kelemen

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...