Anorexia sa začína už u malých detí, pribúda jej aj v zrelom veku

Hoci sú anorexia a bulímia pomerne vzácne, už v mladom veku sa môžu prejavovať príznaky čiastočných porúch príjmu potravy.

15.04.2014 07:00
anorexia v mladom veku - odmietanie jedla Foto:
Rodičia musia spozornieť, ak si všimnú, že dieťa začína postupne jesť menej a viac si vyberá.
debata

Spektrum týchto porúch je veľmi široké a stále pribúdajú, píše taliansky denník Corriere della Sera. Tieto syndrómy študoval tím britského lekára Georgea Pattona na tej istej vzorke, na ktorej skúmal úzkostne depresívne poruchy.

„Čiastočné syndrómy poruchy príjmu potravy sa prejavujú u troch až piatich percent dospievajúcich dievčat,“ uvádza sa v štúdii, ktorú zverejnil British Journal of Psychiatry. V štúdii, ktorá trvala jedenásť rokov, lekári prihliadali na možnosť, že tieto čiastočné syndrómy sa môžu rozvinúť v syndrómy kompletné.

„Naše pozorovania potvrdili, že čiastočné syndrómy sú v dospievaní všeobecné,“ konštatovali vedci. Zhruba každá desiate dievča vo veku od pätnástich do sedemnástich rokov spĺňalo diagnostické kritériá čiastočných syndrómov anorexie či bulímie. Dievčatá, u ktorých boli konštatované tieto čiastočné syndrómy, vykazovali najmenej dvakrát viac ako ostatné dievčatá tiež symptómy úzkostnej depresívnej poruchy, častejšie požívali alkohol, bola u nich väčšia pravdepodobnosť, že budú fajčiť a že predčasne začne sexuálny život.

Anorexia, bulímia, záchvatové prejedanie: spektrum porúch príjmu potravy je široké a obetí je čím ďalej tým viac. Na poslednom kongrese Talianskej spoločnosti pre preventívnu a sociálnu pediatriu bili experti na poplach: vek, kedy sa anorexia začína prejavovať, sa nebezpečne znížil a dokonca sa vyskytujú takéto prípady u detí vo veku šiestich alebo siedmich rokov. Nejakou formou poruchy príjmu potravy trpí 15 percent dospievajúcej mládeže. V štúdii, ktorú priniesol International Journal of Eating Disorders, sa zdôrazňuje, že voči týmto problémom sú imúnni iba ľudia starší ako päťdesiat rokov, ale aj v tomto veku sa prejavuje asi v 15 percent prípadov znepokojujúce, ba patologické správanie vo vzťahu k potrave.

„V minulosti sa anorexia a bulímia objavovali okolo osemnásteho roku veku, dnes priemerný vek u týchto chorôb klesol na šestnásť rokov, ale existujú početné prípady skorej anorexie, ktorá sa objavuje pred trinástym rokom, u detí zo základnej školy,“ vysvetľuje detská neuropsychiatrička Antonella Grittiová z neapolskej univerzity Suora Orsola Benincasa.

Je ťažké povedať, prečo sa tak deje, hypotetických dôvodov je veľa: pretože sa dnes prikladá väčšia váha fyzickému vzhľadu, pretože chorý mal rodičov tiež s poruchou príjmu potravy alebo trpí psychickými problémami. Keď sa anorexia objaví ešte pred pubertou, ide o závažný problém, pretože sa môže zablokovať vývoj dieťaťa. Chorobu je oveľa ťažšie liečiť a je oveľa zákernejšia.

Rodičia musia spozornieť, ak si všimnú, že dieťa začína postupne jesť menej a viac si vyberá, ak pri problémoch v škole alebo v športe stráca dlhodobo chuť k jedlu či vôbec zle je, bez toho, aby trpelo nejakou chorobou, ktorá by toho mohla byť príčinou. Pozor! Dokonca deti od narodenia do piatich rokov môžu mať poruchy príjmu potravy spôsobené problematickými rodinnými vzťahmi.

Narušené správanie vo vzťahu k potrave medzi tými najmladšími ukazuje tiež výskum vedcov z Harvardovej univerzity medzi 8000 americkými adolescentmi, ktorí od roku 1996, keď mali deväť až pätnásť rokov, začali odpovedať na dotazníky, ktoré dostávali každý rok či každé dva roky. Výsledky ukazujú, že merítkam anorexie či bulímie síce zodpovedá iba jedno až tri percentá respondentov, ale oveľa viac ich vykazuje zmiešanú poruchu, má epizódy záchvatového prejedania či problémový vzťah k potrave.

Vedci zdôrazňujú, že dievčatá s poruchou príjmu potravy sú viac vystavené nebezpečenstvu mnohých chorôb, ktoré môžu ohroziť ich zdravie. Dievčatá, ktoré užívajú preháňadlá alebo trpia záchvatovým prejedaním, sú dvakrát viac ako priemer vystavené nebezpečenstvu vzniku depresií, vzniku nadváhy či obezity v dospelosti alebo vzniku alkoholizmu. U dievčat trpiacich bulímiou je riziko užívania návykových látok oproti priemeru dokonca takmer štvornásobné.

Že tieto poruchy už nie sú „výsadou“ adolescentek, ako sa v minulosti predpokladalo, ukazuje výskum Cynthie Bulikovej zo Severokarolínskej univerzity v Spojených štátoch. Podľa výsledkov bádania vykazuje 15 percent dospelých žien viac či menej závažné poruchy príjmu potravy. Schudnúť chce totiž 70 percent z nich, 80 percent sa denne alebo niekoľkokrát týždenne váži, ale predovšetkým mnohé z nich držia nebezpečné diéty. Len sedem percent sa uspokojuje s cvičením, 7,5 percenta užíva pochybné prípravky na schudnutie, ďalšie zneužívajú preháňadlá alebo si vyvolávajú zvracanie.

Nebezpečenstvo anorexie a bulímie hrozí aj im. „U zrelších žien je oveľa ťažšie rozoznať anorexiu alebo bulímiu, pretože už nemajú menštruáciu, ktorej vynechávanie je pre dievčatá trpiace poruchami príjmu potravy typické. Vidíme ich však veľa v našich ordináciách, keď sem privedú dcéru, a my zisťujeme, že aj ony vykazujú typické príznaky týchto porúch. Problém sa ostro vynorí po odchode detí z domova. Tieto ženy vstupujú do obdobia prechodu, odchádzajú do dôchodku: traumy, sklamanie a staré bolesti môžu viesť ku konfliktnému vzťahu k vlastnej osobe a k jedlu,“ uvádza prezidentka talianskeho Združenia pre štúdium a liečbu porúch príjmu potravy Fabiola De Clerqová. „Tu často stačí návšteva špecializovaného centra, kde sa zistí, či žena potrebuje pomoc,“ dodáva.

debata chyba
Viac na túto tému: #rast #mladosť #depresie #anorexia #bulímia #adolescentky #porucha príjmu potravy

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...