Jar je časom chudnutia! Tak si rýchlo rozhýbte metabolizmus

Ak sa vám so zhadzovaním kilogramov stále nedarí, skúste rozhýbať váš metabolizmus. Možno je chyba práve v ňom.

15.04.2014 14:00
beh, pohyb, metabolizmus Foto:
Vyrazte za športom do prírody.
debata

Môže za to metabolizmus! Pomerne častá výhovorka, ak sa nám nedarí schudnúť. Je pomalý a nedá sa s tým nič robiť. Ale to je omyl. Rozhýbať ho môžete pomerne ľahko, stačí vytrvalosť, odhodlanie a chuť dodržiavať isté zásady.

Najjednoduchším pravidlom rozhýbania metabolizmu je pohyb. Aké jednoduché! Najlepšia je kombinácia kardio cvičenia so silovým tréningom. A takýto tréning môžete teraz vyskúšať aj vonku, nemusíte sa potiť v posilňovni. Stačí si zabehnúť do blízkeho parku a namiesto strojov v posilňovni použite lavičku, obrubník či detskú preliezačku. Treba sa totiž starať nielen o zhadzovanie kalórií, ale aj o zveľaďovanie svalovej hmoty. Aby vaše telo nebolo ochabnuté.

Ak sa nikdy nenajete tak, aby vám to stačilo a večne pociťujete hlad, robíte presne to, čo by ste nemali. Týmto spôsobom totiž metabolizmus iba spomaľujete. Oveľa lepšie je držať sa svojho rozvrhu, kedy telu doprajete všetko potrebné, čo si žiada a navyše aj v dostatočnom množstve. Je na vás, či vám vyhovuje päť či šesť jedál denne, telo naučte na pevný režim príjmu potravy a metabolizmus bude výkonnejší.

Hoci sa vám počítanie kalórií nepáči, pri chudnutí sa bez neho nepohnete. Nemusíte pritom otrocky rátať všetko, stačí si zodpovedne potraviny vyberať. Zamerajte sa na ovocie, zeleninu (najmä strukoviny), celozrnné potraviny a nízkotučné mliečne potraviny. K tomu čaje podporujúce trávenie, metabolizmus ale aj detoxikáciu organizmu. Aspoň na mesiac zabudnite na potraviny, ktoré nemajú takmer žiadnu výživovú hodnotu a slúžia len na potešenie našich chuťových kanálikov. Produkty z bielej múky, potraviny s veľkým obsahom cukru či tukov metabolizmus výrazne spomaľujú.

Aj spánok je pre správne fungovanie metabolizmu veľmi dôležitý. Látková premena tukov sa deje aj počas noci. Čím je spánok kvalitnejší, tým lepšie funguje aj metabolizmus. Sedem až osem hodín je ideálnym stavom, kedy sa organizmus zregeneruje a dostatočne pripraví na ďalší deň. Je dôležité vnútorným orgánom dopriať čas na regeneráciu. Veď určite poznáte, ako dobre sa vám vstáva po kvalitnom spánku.

Dostatok vody je takisto alfou a omegou dobrého fungovania metabolizmu. Vyberajte medzi obyčajnou vodou, minerálkami, čajmi a zriedenými čerstvými šťavami. Príjem tekutín je pre každého človeka individuálny, v priemere by sa mal pohybovať niekde medzi 1,5l až 2 l tekutín denne.

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #metabolizmus

+ Odložte všetky monitory a nechajte dnes svoje oči do sýtosti oddýchnuť.
Príležitosť na zlepšenie finančnej...

+ Nezabúdajte na preventívne prehliadky aj keď sa cítite dobre.
Staré dlhy sa vyriešia, cítite finančnú úľavu....