Medvedí cesnak: Zelená zdravá maškrta

Ak ešte nepoznáte jeho chuť, máte jedinečnú príležitosť. Inak stále nebudete poznať chuť tejto zelenej "trávičky", ktorá chutí ako kombinácia cesnaku s pažítkou. Zdravá maškrta!

13.03.2014 08:30
medvedí cesnak Foto:
Medvedí cesnak plný zdravia vyzerá takto.
debata

A navyše je lacný. Na medvedí cesnak sa môžete vybrať v rámci prechádzky alebo cyklotúry. Najviac sa mu darí vo vlhkom lese, čiže určite ho nehľadajte na lúke. Nedá sa to určiť presne, no apríl je tým pravým mesiacom, kedy si ho môžete natrhať koľko vám len „hrdlo ráči“, pretože sa vyskytuje na veľkých plochách. Spoznáte ho predovšetkým pre jeho malé biele kvietky, ktoré sa nedajú nevšimnúť. Navyše, nemôžete si ho pomýliť so žiadnym iným kvietkom, prezradí ho totiž jeho charakteristická cesnaková vôňa.

Pozor! Hoci medvedí cesnak vyzerá nevinne, z úst vám po jeho konzumácii bude páchnuť možno viac ako po klasickom. Myslite na to. Radšej si ho doprajte pred spaním a najmä, keď máte pred sebou „single“ noc. V prípade medvedieho cesnaku neplatí, že najzdravší je surový, pretože ani varený či pečený nestráca svoje vzácne vitamíny. Odporúča sa ho však nesušiť, pretože práve vtedy by o všetky vzácne prišiel.

A čo lieči? Rozhodne vás nebude trápiť vysoký cholesterol, ale ani tlak a pekne si prečistíte krv. Môžete po ňom siahnuť aj keď vás z rôznych príčin bolí žalúdok, alebo vás trápia hnačky. Pozorovať si môžete aj iné choroby – ako pekne sa vďaka medvediemu cesnaku vytratia z vášho života a prestanú vás otravovať. Sú ľudia, ktorí si ho nevedia vynachváliť, lebo ho používajú namiesto tabletky, keď ich rozbolí hlava. K orgánom, ktoré sa medvediemu cesnaku potešia, patria aj obličky.

Nezabúdajte ani na imunitu. Medvedím cesnakom môžete nahradiť ovocie, lebo má výborné antibakteriálne účinky a účinný je aj v liečbe zápalov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #medvedí cesnak

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...