Tri chyby pri varení, z ktorých priberáte!

Môžete cvičiť koľko chcete, ale strava tvorí základ pri formovaní postavy a udržiavaní línie. Mnohí z nás robia chybu pri varení a konzumujeme jedlá, ktoré zbytočne zvyšujú príjem tuku.

17.02.2014 12:00
varenie - ochutnávanie - jedlo - maškrtenie Foto:
Pokiaľ stojíte za sporákom hodinku-dve, množstvo prijatých súst sa môže vyšplhať pokojne na celú porciu.
debata

Často pritom ide o drobnosti, pri ktorých by nás možno ani nenapadlo, že sú problematické. Keď sa však spoja, alebo trvajú dlhší čas, môže sa to prejaviť na pribúdaní centimetrov v páse, bokoch aj všelikde inde. Čoho sa teda vyvarovať?

1. Nepoužívajte priveľa oleja

Na Slovensku sa ešte stále veľmi často používa slnečnicový olej, zdravší olivový však už tiež prenikol do našich domácností. Ani on však nie je spásou na všetko. Olej skrátka má vysoký obsah tukov a tie s amôžu prejaviť na našej postave. Najmä, ak nevieme ukorigovať množstvo, ktoré pri varení použijeme. Snažte sa použiť na prípravu jedla zhruba jednu polievkovú, prípadne len čajovú lyžicu oleja. Olej už do jedla nedolievajte pri úprave na panvici či v hrnci. Na šalát sa olivový olej, samozrejme, hodí a doslova pýta. Ale snažte sa udržať v norme jednej lyžičky. Vyhnite sa nalievaniu oleja priamo z fľaše.

2. Recepty sa nebojte upraviť

Častou chybou pri varení býva, ak pripravujeme jedlá presne podľa receptu. A to aj napriek tomu, že sme zvyknutí na určité zdravé alternatívy. Nebojte sa nahradiť napríklad plnotučný tvaroh krémovým nízkotučným. Skúste namiesto smotany živočíšnej použiť ľahšiu sójovú, a podobne.

3. Maškrtenie počas prípravy jedla

Poviete si, že ochutnávanie je predsa nutnosť. Ale pokiaľ stojíte za sporákom hodinku-dve, množstvo prijatých súst sa môže vyšplhať pokojne na celú porciu. A potom si ďalšiu dáte už pri stole s rodinou. Takže pozor, milé dámy. Pripravované jedlo ochutnávajte, ale nemaškrťte z každej ingrediencie, ktorú doň postupne pridávate. Budete ich mať na tanieri.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #varenie #priberanie #veľa tuku #veké porcie #maškrtenie

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...