Perlový náhrdelník na vaječníkoch nepoteší

Syndróm polycystických vaječníkov je možno trochu zložitý názov pre ochorenie, ktorého výskyt je pomerne vysoký - postihuje 5-10 %, podľa niektorých autorov až 10-20 % žien v reprodukčnom veku.

07.12.2013 17:00
zdravie, lekár, konzultácia, choroba, diagnóza Foto:
Nepravidelná hormonálna činnosť syndróm polycystických vaječníkov.
debata

Ide o najčastejšiu príčinu neplodnosti u žien, ktorá sa prejavuje obezitou, nadmerným ochlpením, akné a nepravidelnou alebo zriedkavou menštruáciou. Podstata problému spočíva v nepravidelnej hormonálnej činnosti.

MUDr. Igor Bukovský vo svojej najnovšej knihe Návod na prežitie pre ženu prirovnal polycystické vaječníky k chobotnici, ktorá dočiahne ďaleko. Ani zďaleka totiž nejde len o cysty na vaječníkoch, tento problém má oveľa širší dosah. Už od roku 1935 bola jasná súvislosť medzi poruchou menštruačného cyklu, nadmerným ochlpením a obezitou. V súčasnosti sa ukazuje, že syndróm polycystických vaječníkov má oveľa širšie súvislosti – nejde len o poruchu tvorby hormónov vo vaječníkoch, porucha sa napríklad týka aj účinku inzulínu a regulácie hladiny cukru v krvi. U žien, ktoré nemôžu otehotnieť (liečia sa na sterilitu) sa tento syndróm vyskytuje v 75 %. U žien s obezitou v 35–60 %. A má ho až 70 % žien s nadmerným ochlpením.

Prítomnosť aspoň dvoch faktorov

Tento syndróm charakterizuje zriedkavá alebo až chýbajúca menštruácia, nadmerné ochlpenie, tvorba vyrážok (akné), inzulínová rezistencia a nadmerná hmotnosť v spojitosti so zväčšenými vaječníkmi s početnými cystami. Podstatou problému je porucha súhry hormónov. Syndróm polycystických vaječníkov sa vyskytuje takmer u 80 % žien, ktoré nemenštruujú a nenastáva u nich ovulácia (uvoľnenie vajíčka z vaječníka), resp. ovulujú nepravidelne. Ženám s týmto zdravotným problémom často vypadávajú vlasy a rozvíja sa u nich plešatosť, mávajú vysokú hladinu triglyceridov, ktoré spolu s obezitou vedú ku vyššiemu riziku srdcovo-cievnych problémov, častejšie sa rozvíja cukrovka 2. typu a podobne.

Ochorenie definuje prítomnosť aspoň dvoch faktorov:

1. Niekoľko mesiacov trvajúci nepravidelný menštruačný cyklus alebo neprítomnosť ovulácie.
2. Zvýšená koncentrácia mužských pohlavných hormónov androgénov v krvi s klinickými prejavmi ako silné akné, rast mužského typu ochlpenia na tvári a hrudníku, plešatenie mužského typu.
3. Polycystické vaječníky, keď na ultrazvuku vidieť početné cystičky s veľkosťou 2–9 mm, tieto neuvoľnené vajíčka pripomínajú perlový náhrdelník. Vaječníky sa môžu zväčšiť.

Nepravidelná hormonálna činnosť

Presná príčina polycystických vaječníkov ešte v súčasnosti nie je dobre objasnená. Nepravidelná hormonálna činnosť sa začína už niekde v období puberty. Následkom abnormálneho vylučovania hormónov z podmozgovej žľazy hypofýzy, ktoré ovplyvňujú tvorbu hormónov vo vaječníkoch, sa naruší pomer medzi vylučovaním hormónu stimulujúceho rast folikulov (FSH) a luteinizačného hormónu (LH). Za normálnych okolností je hladina LH nižšia ako FSH. Pri syndróme polycystických vaječníkov je to naopak. V dôsledku tohto nepomeru sa tvorí viac mužských hormónov androgénov ako za normálnych okolností – v porovnaní s organizmom ženy, ktorá týmto problémom netrpí.

Ďalším vysvetlením je porucha vylučovania hormónu podžalúdkovej žľazy inzulínu – jeho nadmerné vylučovanie a necitlivosť tkanív na inzulín (tomu sa hovorí inzulínová rezistencia). Inzulín je hormón, ktorý zabezpečuje vstup a zužitkovanie glukózy v bunkách. Táto nadmerná tvorba je pravdepodobne zodpovedná za zvýšené vylučovanie androgénov z vaječníkov. Uvažuje sa aj o rodinnej predispozícii v rodinách, kde sa syndróm polycystických vaječníkov vyskytuje najčastejšie.

Liečia sa len príznaky

Stáva sa, že ženy vyhľadajú lekára, až keď nemôžu otehotnieť. Niekedy navštívia gynekologickú ambulanciu skôr pre nepravidelnú menštruáciu, ku ktorej sa môžu, ale nemusia pridružiť aj iné príznaky. „Niektoré ženy totiž okrem nepravidelného menštruačného cyklu či chýbania menštruácie iné príznaky nemajú,“ vysvetľuje gynekologička z Bratislavy MUDr. Michaela Grossová, PhD. „Pre všetky ženy s týmto syndrómom je však typická nepravidelná menštruácia alebo jej chýbanie.“

„Liečia sa len príznaky syndrómu polycystických vaječníkov,“ pokračuje lekárka. "Nepravidelnosti menštruačného cyklu, akné či nadmerné ochlpenie riešime užívaním hormonálnej antikoncepcie a antiandrogénov. V rámci liečby porúch metabolizmu cukrov diabetológ predpisuje metformín. Samotné problémy s otehotnením už riešia centrá asistovanej reprodukcie predpisovaním gonadotropínov (ženské pohlavné hormóny stimulujúce dozrievanie viacerých vajíčok) či klomifén citrátu (liek, ktorý spôsobuje ovuláciu pôsobením na hypofýzu), resp. k oplodneniu dochádza pomocou metód asistovanej reprodukcie. Všetkým ženám výrazne pomôže úprava životného štýlu – redukcia hmotnosti, obmedzenie jednoduchých cukrov v potrave. Niekedy len tieto opatrenia vedú k obnoveniu pravidelnej menštruácie!

Zázrak menom myo-inozitol?

Lekári v štúdiách dokázali, že ukazovateľom dobrej kvality ženských pohlavných buniek vajíčok sú vysoké hladiny myo-inozitolu vo folikulárnej tekutine. Myo-inozitol je málo známy člen skupiny vitamínov B-komplexu, vitamín B8. „Zistilo sa, že ženy so syndrómom polycystických vaječníkov majú nedostatok myo-inozitolu. Jeho dopĺňanie vo forme výživového doplnku má pozitívny vplyv pri nadmernej produkcii inzulínu, upravuje prejavy nadbytku androgénov ako akné, nadmerné ochlpenie, normalizuje hladiny tukov v krvi, upravuje ovariálny cyklus, zlepšuje kvalitu a dozrievanie vajíčok,“ tvrdí gynekologička z Bratislavy MUDr. Andrea Maľová, PhD. „Užívanie tohto vitamínu z radu B môže podporiť obdobie prirodzeného skúšania o otehotnenie a byť aj podporným prostriedkom pri liečbe neplodnosti u žien so syndrómom polycystických vaječníkov.“

„V súčasnosti je publikovaných viac ako 75 štúdií, ktoré potvrdili priaznivé účinky podávania inozitolu pri probléme s polycystickými vaječníkmi,“ dodáva MUDr. Michaela Grossová. „Štúdia z roku 2010 porovnávala efekt myo-inozitolu u žien so syndrómom polycystických vaječníkov. V skupine s metformínom (liek) sa u 50 % pacientok podarilo po troch mesiacoch navodiť ovuláciu a otehotnelo 18 %. Po pridaní gonadotropínov otehotnelo ďalších 26 %. V skupine, ktorá užívala vitamíny z radu B, a to myo-inozitol a kyselinu listovú (v doplnku výživy) sa podarilo navodiť ovuláciu po troch mesiacoch u 65 %, otehotnelo 30 % pacientok a po pridaní gonadotropínov ďalších 29 %. Celkovo sa v skupine s metformínom dosiahlo 36,6 % gravidít a v skupine s inozitolom bolo celkovo 48,4 % tehotných,“ uzatvára doktorka Grossová.

Čo je inozitol

  • vitamín B8, vitamín mladosti, vitality, zdravia
  • nachádza sa v bunkových membránach, je súčasťou srdca, kostí, mozgu, svalov a pohlavných orgánov
  • ovplyvňuje metabolizmus tukov a cholesterolu
  • pomáha pri nespavosti, depresiách, klimakterických problémoch, cukrovkou poškodených nervoch
  • má protirakovinový účinok
  • nemá vedľajšie účinky
  • časť dennej potreby si človek vytvára v črevách pomocou mikroflóry, časť prijíma v potrave
  • nemá stanovenú maximálnu dennú dávku (odhaduje sa na 650–2 500 mg)
  • nachádza sa v ovocí, predovšetkým v žltých melónoch a v pomarančoch (na množstvo použité v štúdiách – 4 gramy – by bolo potrebné zjesť štyri väčšie melóny alebo 14 pomarančov)
  • na Slovensku sa inozitol vyskytuje iba vo výživových doplnkoch, pričom jeho obsah v nich je obyčajne veľmi nízky (10–300 mikrogramov)

Kto potrebuje doplniť inozitol?

  • ženy v období pokusov o otehotnenie, ktoré sú zdravé a doteraz bez problémov
  • ženy v období „paniky“, ktorým sa nepodarilo otehotnieť viac mesiacov, ale nemajú viac ako 35 rokov a sú zdravé
  • ženy, ktoré už deti majú, ale chcú otehotnieť aj v relatívne vyššom veku (po tridsaťpäťke)
  • ženy trpiace syndrómom polycystických vaječníkov (majú nedostatok myo-inozitolu, lebo ho vo zvýšenej miere vylučujú močom)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #liečba #ochorenie #diagnóza #vaječníky

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Dôležitý je aj spánok, nezabúdajte na kvalitu a dĺžku.
Nesnažte sa o všetkom rozhodovať sami, poraďte sa s...