Únava? Dajte si kávičku, neškodí!

Mýtus, že káva ľuďom neškodí, je už dávno vyvrátený. Naopak, prišlo sa na to, že pomáha.

31.10.2013 17:00
káva, kofeín Foto:
Káva obsahuje dvesto látok s pozitívnym účinkom.
debata (11)

Uviedol to odborník na výživu, MUDr. Peter Minárik vo svojej knihe Vademecum zdravej výživy. Káva podľa jeho informácií obsahuje takmer dvesto látok s pozitívnym účinkom na ľudský organizmus. Sú to najmä antioxidanty, ktoré dokážu zabrániť oxidačnému stresu a pôsobia ako prevencia kardiovaskulárnych a nádorových ochorení, Parkinsonovej a Alzheimerovej choroby. Z hľadiska výživy je dôležitý aj pomerne vysoký obsah draslíka a horčíka.

Väčšina z nás pijeme kávu kvôli tomu, aby nás povzbudila. Teda, kvôli kofeínu, ktorý pôsobí na náš nervový systém stimulačne. „Je dokázané, že kofeín podporuje bdelosť, pozornosť, logické myslenie, telesnú i duševnú výkonnosť, nie však pamäť,“ uvádza ďalej Minárik. A upozorňuje študentov, aby sa nespoliehali na to, že lepšie obstoja na skúškach, ak budú po nociach piť hektolitre kávy. „Káva a kofeín vám však umožnia byť bdelými a učiť sa v čase, keď by ste bez kávy už spali. Po skúške si doprajte oddych, relax a spánok. Zvýšený výkon pod vplyvom kofeínu bol iba na dlh. Aj pri káve platí pravidlo, že všetkého veľa škodí,“ odkazuje lekár.

Štatistika ďalej ukázala, že vodiči, ktorí počas jazdy pijú kávu, spôsobujú menej dopravných nehôd, lebo sa lepšie sústredia na jazdu a riadenie motorového vozidla a majú menší sklon upadať do obávaného mikrospánku. „Káva a kofeín však nemôžu nahradiť správnu životosprávu,“ myslí si Minárik. Na dlhú, najmä na nočnú jazdu má človek podľa jeho slov nastúpiť odpočinutý, vyspatý, nie prejedený. „Dobrá káva v správnej dávke a správnom čase môže byť výbornou vzpruhou. Vodičom odporúčam piť kávu priebežne v malých dávkach, najlepšie z termosky – samozrejme, nie na úkor sústredenia na riadenie auta!“

11 debata chyba
Viac na túto tému: #kofeín #káva #Peter Minárik

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...