Ste štíhla, staršia či so sedavou prácou? Ako vybrať vhodný matrac

Spánok je pre človeka mimoriadne dôležitý. Práve počas neho sa telo regeneruje a pripravuje na ďalšie fungovanie. Lenže, čo ak sa ráno človek budí dolámaný a má pocit, že je unavenejší viac než keď si líhal?

07.10.2013 12:00
spánok - posteľ - matrac - dobré spanie Foto:
Podľa odborníkov základ pre správny spánok spočíva v tom, aby hlava bola uložená v predĺžení chrbtice.
debata

„Keď manuálne človek pracuje osem alebo aj viac hodín denne, býva večer už taký unavený, že zvyčajne zaspí doslova ako zabitý. Otázne však je, aký pocit má, keď sa ráno zobúdza,“ hovorí fyzioterapeut Jakub Job. Ak dlhodobo vstávame unavený, bolí nás drieková chrbtica, kríže, cítime sa dolámaný, niečo nie je správne. „Chybu je treba nájsť. Vhodné je navštíviť odborníka, ktorý odhalí disbalancie a podľa diagnostiky následne určí ďalší postup,“ vysvetľuje Job.

Disbalancia vzniká pri bežnom dennom fungovaní. „Ak človek denne v práci preťažuje určitý segment, druhý ochabuje. Vtedy vzniká disbalancia, ktorá je príčinou bolestí aj nekvalitného spánku. Pomocou odbornej pomoci treba začať pracovať na jej odstránení,“ hovorí Job.

Popri pravidelných rehabilitáciách, fyzioterapii, odporúčanej športovej aktivite pod odborným vedením či masážach netreba zabúdať ani na vhodný matrac. „Na kvalite spánku sa podieľa zhruba tridsiatimi percentami,“ vraví fyzioterapeut. Jeho kolegyňa Lenka Krchňáková z bratislavskej Fyzio Klinik však prizvukuje, že v prípade bolestí chrbtice je správny matrac jedným zo spôsobov, ako telu uľahčiť fungovanie a regeneráciu aspoň na pár hodín denne.

„Pre naše telo je dôležitá každodenná činnosť – ako sa správame, ako vykonávame obyčajné činnosti – od umývania zubov až po dvíhanie predmetov,“ pokračuje Krchňáková. „Akonáhle sme extra preťažení a máme chronické bolesti, ráno sa budeme budiť ako dolámaní. Mali by sme dbať o svoje zdravie a začať pracovať na odstránení problému, ale aj vzhľadom na vek, fyzický stav či prácu, ktorú máme, sa niektoré problémy nedajú riešiť zo dňa na deň. V takom prípade je kvalitný matrac nutný, telu aspoň trochu uľahčí,“ zdôrazňuje Krchňáková.

Existuje niekoľko zásad, ako vyberať správny matrac. Kým napríklad manuálne pracujúci jednotlivci by mali voliť skôr mäkší matrac, ľudia so sedavým zamestnaním ocenia v spánku tvrdšie matrace. Pre štíhle osoby je vhodnejšia tvrdšia podložka a objemnejšie osoby by si mali vybrať skôr mäkšiu alternatívu. „Vo všeobecnosti by sme mohli povedať, že čím je človek starší, tým by mal byť matrac mäkší. Ale zdôrazňujem, že vždy záleží od jednotlivca,“ vysvetľuje Jakub Job. Pripomína, že potreby sa menia napríklad u žien v tehotenstve, ale napríklad aj pri zmene pracovnej náplne či fyzickom vývoji mladších ročníkov.

Partnerské dvojice sa dnes čoraz častejšie rozhodujú pre nákup veľkého matraca na dvojposteľ. Práve to však môže byť pre jedného z partnerov problém, zdôrazňuje Krchňáková. „Najideálnejšie je, ak je matrac na manželskej posteli rozdelený,“ hovorí odborníčka. „Žena a muž mávajú rozličné potreby a nároky v prípade spánku. Existuje však aj alternatíva partnerského matraca, pri ktorom je možnosť individuálneho nastavenia tuhosti každého jednotlivého matraca z dvojlôžka,“ vysvetľuje Krchňáková. Na trhu je napríklad matrac Night Control. Ten dokonca dokáže uložiť nastavenia do pamäte.

V pamäti sa už horšie ukladajú správne polohy na spánok – podľa odborníkov základ spočíva v tom, aby hlava bola uložená v predĺžení chrbtice. Príliš vysoký vankúš, ani spánok bez vankúša teda nie sú ideálne. Ak si človek uvedomí, alebo jeho lekár odhalí, že nespí správne, navyknúť si na nový spôsob spánku nebýva jednoduché. Aj v tomto prípade existuje podľa fyzioterapeutky spôsob. „Je nutné uvedomiť si sám pre seba pri zaspávaní, ktorá poloha je pre naše telo komfortná, no zároveň aj zdraviu prospešná,“ tvrdí Krchňáková.

„Samozrejme, je priam nemožné počas spánku kontrolovať, akým spôsobom ležíme, ako máme uložené telo na posteli, v noci sa človek naozaj mnohokrát prevráti – aj to je ďalší dôvod, prečo si zvoliť kvalitný a prispôsobivý matrac. Pri uložení do postele opakovanou snahou zaspávať v správnej polohe, však dokážeme dodať telu istý návyk,“ dopĺňa. Pripomína, že určiť len jednu správnu polohu na spanie by bolo zbytočné. „Každý z nás je iný a telo každého z nás má individuálne potreby. To sa pri spaní nedá prehliadnuť.“

Zaujímavosť:
Hoci odborníci sa zhodujú, že zdravý spánok je individuálna záležitosť, lekári určili polohu, ktorá je vo všeobecnosti považovaná za najzdravšiu. Podľa servera BBC.com je to poloha spánku na chrbte. V tejto polohe šetríte chrbát a krčnú chrbticu, predchádzate refluxu a u žien je tiež ako benefit vnímané minimalizovanie vzniku vrások na tvári či ochabnutie poprsia. Tak, ako každá spánková poloha, aj táto má však svoje negatíva – najväčším je sklon k chrápaniu.

debata chyba
Viac na túto tému: #spánok #spanie #vhodný matrac #ako dobre zaspávať

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...