Helena Ballová: Ženy milujú PortDeBras, cítia sa pri ňom krásne

Začínala ako inštruktorka aerobiku, ale od roku 2010 sa venuje pomalým formám skupinových cvičení. Trénerka Helena Ballová je jednou z priekopníčok tréningu PortDeBras. Sama vtipkuje, že keď si ho chcela na Slovensku zacvičiť, musela začať precvičovať.

04.07.2013 06:30
Helena Ballová Foto:
Helena Ballová je inštruktorka PortDeBras, FlyFit-u a pilatesu.
debata

„Bola som vášnivá aerobikárka. A vždy si veľmi rada aerobik zacvičím. Pred pár rokmi som však prestala s precvičovaním, pretože to nebolo možné skĺbiť s ďalšími pracovnými povinnosťami,“ prezrádza pre Žena.pravda.sk. Jej láska k cvičeniu nevychladla. „Stále som cestovala na rôzne konferencie a kongresy a sledovala som, čo sa deje v tomto svete. Vtedy som objavila PortDeBras a cvičenie sa mi zapáčilo,“ hovorí.

„Veľmi som ho túžila cvičiť, ale v tom čase som nevedela o nikom na Slovensku, kto by sa aktivite venoval. Tak som začala sama – najprv cestovať za ľuďmi, ktorí PortDeBras vytvorili, potom s nimi cvičiť a napokon som si urobila kurz. Ak som si chcela zacvičiť PortDeBras, musela som ho začať precvičovať,“ vraví Ballová s úsmevom.

Dnes precvičuje v niekoľkých fitness-centrách a okrem rehabilitačného tanca, ako sa PortDeBras zvykne nazývať, sa z nej tiež stala inštruktorka Pilatesu a cvičenia menom FlyFit. „Všetky tri sú formy body and mind. Takzvané pomalé formy cvičenia. Kým napríklad pri aerobiku alebo dance aerobiku či rôznych pohybových aktivitách z telocvične sa skáče, využíva sa rýchla hudba, pri pomalých formách sa cvičí s pomalšou hudbou alebo celkom bez nej,“ vysvetľuje hlavný rozdiel Ballová.

„Konkrétne pri PortDeBras je hudba veľmi dôležitá. Využíva aj prvky pilatesu, aj baletu, je to tanečno-kondičný tréning. Človek sa pri ňom aj natiahne, aj si pekne zatancuje. Najmä ženy ho milujú. Uvoľnia sa pri ňom, perfektne si zacvičia a cítia sa pri cvičení veľmi žensky a krásne,“ delí sa o svoje skúsenosti precvičovateľka. S humorom dodáva, že aktivitu pritom vymysleli dvaja muži – ruský tanečník a choreograf Vladimir Snezhik a španielsky fyzioterapeut Julio Pappi. Ballová sa učila priamo u nich.

Kým pri rýchlych formách cvičenia platia určité obmedzenia vzhľadom na zdravotný stav tých, ktorí chcú cvičiť, PortDeBras nazývajú inštruktori aj „cvičenie pre všetkých“. Ballová však upozorňuje, že pri serióznom prístupe k pohybovej aktivite by mal byť každý z nás zodpovedný. „Ak je človek zodpovedný, mal by zájsť za svojím lekárom na vyšetrenie. Aby mu odporučil vhodné cvičenie. My nie sme rehabilitační pracovníci, sme lektori skupinových cvičení. Samozrejme, ak má klient nejaký problém, väčšinou aj pred hodinou sa pýtam na problémy, prípadne, ak o nejakom viem, poradím inú modifikáciu cviku – to platí najmä pri Pilatese,“ zdôrazňuje.

„Pri PortDeBras sama zastávam názor, že je to cvičenie vhodné pre všetkých, no každý musí vnímať svoje telo. Opakujem to stále aj na hodinách. Vnímajte svoje telo. To je prvoradé – vnímať, čo vám robí dobre,“ upozorňuje inštruktorka.

Hlavné benefity pomalých foriem cvičení spočívajú podľa nej v posilnení vnútorných stabilizačných svalov. „Nielenže človek posilní vonkajšie, ale aj vnútorné svaly, ktoré držia našu postavu. Zlepší sa držanie tela, zmení sa pohybový návyk z nezdravého na zdravý. Výsledkom je teda krajší, zdravší postoj, krajší a zdravší pohyb. Nielen na hodine, ale aj v bežnom živote,“ vysvetľuje Ballová. „Samozrejme, akákoľvek pohybová aktivita je väčší výdaj energie a človek schudne, ale či pri PortDeBras, FlyFite alebo Pilatese je výsledkom, že vyzerá, ale aj sa cíti inak,“ dodáva.

A keďže sa ženy cítia pri Ballovej cvičení krásne, má to vplyv aj na zvýšenie záujmu mužov či nebodaj zlepšenie sexuálneho života, pýtame sa. „S klientkami, ktoré chodia na moje hodiny pravidelne, už mám kamarátsky vzťah. Túto tému sme však zatiaľ nerozoberali,“ smeje sa sympatická dáma. Sľubuje, že spraví najbližšie malý prieskum.

„Ale napríklad pri Pilatese existuje aj dévedečko o zlepšení sexuálneho života a uľahčení počatia. Práca s panvovým dnom ženám zlepšuje funkciu pohlavných a rozmnožovacích orgánov. A to má jednoznačne vplyv aj na sexuálny život,“ dodáva na záver.

S Helenou Ballovou sme sa zhovárali viac aj o cvičení Pilates. Viac prinesieme v samostatnom materiáli v najbližších týždňoch.

debata chyba

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...