Čo piť, ak máte problém s tlakom?

Rôzne zdravotné problémy vyžadujú rôzny pitný režim.

14.06.2013 17:30
voda, minerálna voda, pitný režm Foto:
Voda je základom našej výživy.
debata

…máte nízky krvný tlak

Kto má nízky krvný tlak, môže trpieť závratmi a pocitmi nestability. Ženy mávajú nízky tlak dvakrát častejšie ako muži. Nízky tlak však nepochybne predstavuje pre zdravie menšie riziko ako hypertenzia.

Medzi prostriedky zvyšujúce krvný tlak patrí káva. Tento nápoj by ste nemali piť hneď ráno, ale až popoludní a maximálne 2 šálky denne. Krvný tlak dokáže povzbudiť aj zdravotné víno: Do litra vína dajte asi 50 g čerstvých lístkov šalvie a 1–2 lyžice medu. Zmes nechajte asi 5 dní lúhovať – ale nie na slnku. Prefiltrujte a podľa potreby užívajte 1 likérový pohárik denne.

…máte vysoký krvný tlak

V Grécku sa vysoký krvný tlak už tisíce rokov úspešne lieči zvýšenou konzumáciou cesnaku. Cesnak je ľahko dostupný a spoľahlivý liek, ktorý znižuje krvný tlak. Cenné látky obsiahnuté v cesnaku rozširujú cievy a znižujú hladinu cholesterolu v krvi. Za rozumnú dávku sa považuje 1 strúčik na deň alebo 1–2 strúčiky denne počas 2–3 týždňov s týždennou prestávkou.

Z cesnaku si môžete pripraviť cesnakový elixír: 4 ošúpané citróny bez kôstok, 1 väčšia ošúpaná cibuľa, 15–20 strúčikov cesnaku, 150 g chrenu, 1 l vody, 500 g práškového cukru. Všetky suroviny zomeľte na mäsovom mlynčeku a dajte do trojlitrovej fľaše. Zalejte prevarenou vodou, pridajte cukor, dobre uzavrite a nechajte dva týždne stáť. Občas premiešajte. Potom sceďte. Uchovávajte v dôsledne uzatvorených fľašiach. Užívajte ráno a večer likérový pohárik. Po spotrebovaní urobte 6-týždňovú prestávku.

…trpíte málokrvnosťou

Málokrvnosťou alebo anémiou sa nazývajú niektoré poruchy krvi, konkrétne červených krviniek. Mierna málokrvnosť sa prejavuje únavou, zníženou výkonnosťou a celkovou slabosťou. Najbežnejšou príčinou anémie je nedostatok železa.

Odporúča sa denne vypiť 500 ml zmesi mrkvovej a cviklovej šťavy alebo jablkovej a cviklovej šťavy. Piť samotnú šťavu z cvikly sa neodporúča. V Číne je obľúbený tzv. krvný koktail: 5 sušených marhúľ, 250 ml grapefruitovej šťavy, med. Marhule krátko povarte, zlejte a rozmixujte so šťavou z grepu. Podľa chuti môžete prisladiť medom.

(Podľa praktického domáceho lekára, knihy „Čo piť, keď…“, kde možno nájsť návody na pitný režim pri množstve ďalších zdravotných ťažkostí.)

debata chyba

+ Dôležitý je aj spánok, nezabúdajte na kvalitu a dĺžku.
Nesnažte sa o všetkom rozhodovať sami, poraďte sa s...

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...