Nordic walking – pohyb s palicami je zdravší

Bežecký a kondičný tréner Marcel Lopuchovský sa s nordic walkingom (severskou chôdzou) stretol prvýkrát prirodzene na severe.

28.04.2013 17:30
sevserská chôdza, voľný čas, zdravie, pohyb v... Foto:
Palice pri severskej chôdzi nemôžu byť hocijaké.
debata

Bolo to vo Fínsku asi pred dvanástimi rokmi. „Ľudia chodili po ulici s paličkami, zdalo sa mi to čudné, myslel som si, že ich používajú na sebaobranu,“ spomína na prvé myšlienky, ktoré športu, ktorý neskôr zaradil do svojho kondičného tréningu, venoval. Ani dnes sa ešte nordic walking na Slovensku tak nepreferuje, ako je to napríklad v susednom Rakúsku alebo v škandinávskych krajinách. „Keď sme pred rokmi vyšli s nordicovými palicami na Kuchajdu, ľudia sa na nás pozerali, či sme si nepomýlili ročné obdobie a či sme normálni,“ hovorí Lopuchovský.

Šport „s paličkami“ zaujímal skôr starších pánov, tí mladší behali. Pred piatimi rokmi ho začal Lopuchovský na Slovensku vyučovať. Ide o primitívny lokomočný pohyb, no palice nemôžu byť hocijaké. „V zimnom období musia mať trojramenné palice hroty, ktoré môžete zapichnúť do ľadu a keď pominie sneh, vymeníte ich za špeciálne gumené nadstavce,“ radí Lopuchovský a dodáva, že ideálne je, aby boli odpružené, aby tlmili náraz a nemali sme neskôr problémy s lakťami a so zápästiami."

Pohyb s paličkami nie celkom jednoduchý, resp. má svoje pravidlá. Hrot palice treba smerovať pár centimetrov za pätkou chodidla, nie pred špičku, čo si veľa ľudí mýli a namiesto toho pichajú palice pred seba – výsledkom je veľmi smiešny pohyb. „V takom prípade mu palice zavadzajú a zakopáva do nich,“ spresnil Lopuchovský.

Nordic walking urýchľuje prirodzenú chôdzu. Kým bežnou chôdzou dosahujete rýchlosť 8 km/hod, vďaka nordicovým paliciam, kedy zapojíme ruky, to bude až 10 km/hod. „Pri nordic walkingu zapájate väčšie svalové partie a pri tom istom zaťažení spálite väčšie množstvo kalórií – zapájate do pohybu horné končatiny, ramená, biceps, triceps, deltový sval. Energeticky je to dosť náročný šport,“ myslí si Lopuchovský, ktorý nordic walking využíva predovšetkým v turistike, keď chodí na hory. Palice pomáhajú na ceste kopcom nahor, ale predovšetkým na ceste nadol – odľahčujú dolné končatiny a nebolia kolená.

Aj v tomto prípade platí, že nie sme takí chudobní, aby sme kupovali lacné veci. Palice určené na nordic walking by mali byť kvalitné. Dostať aj lacnejšie od 10–15 eur, tie však tréner rozhodne neodporúča. Hroty sa môžu ohnúť a človeka ďalšia aktivita s nimi odradí. „Odporúčam palice od 50 eur, s korkovými alebo molitanovými rúčkami. Dlho vydržia.“

debata chyba

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...