Špenát je zeleninový klenot, pomáha črevám

Špenát je veľmi bohatý na vitamíny a minerálne látky. Sú v ňom obsiahnuté takmer všetky vitamíny - C, A, E, K, vitamíny skupiny B, mnohé nerastné látky a stopové prvky, je v ňom mimoriadne veľa jódu, dokonca aj trochu mangánu, ale najmä veľké množstvo železa, aké nemá žiadna iná zelenina.

18.04.2013 11:30
špenát Foto:
Špenát obsahuje takmer všetky vitamíny.
debata (1)

Lieči črevá

Surová čerstvá šťava zo špenátu je jednou z najvýživnejších potravín pre všetky zažívacie a zvlášť vylučovacie orgány. Kým preháňadlá účinkujú dráždením dolného úseku čreva, špenátová šťava sleduje prirodzenú cestu. Pridaním mrkvovej šťavy vzniká zmes, ktorá pomáha normálnemu tlaku v čreve.

Priveľa kyseliny

Špenát má aj jednu zlú vlastnosť – vysoký obsah kyseliny šťaveľovej, ktorá mnohým osobám škodí. Majú problémy so žalúdkom, pociťujú bodavé bolesti v kĺboch. Osoby, ktoré trpia dnou, reumatizmom, obličkovými chorobami alebo majú chúlostivý žalúdok, by ho mali konzumovať čo najmenej.

Rýchly recept: Šťavnaté kuracie rezne s čerstvým špenátom

  • 4 rezne z kuracích pŕs
  • čierne korenie
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 4 hrste čerstvého špenátu
  • olej
  1. Umyté a osušené tenké rezne trochu naklepeme, okoreníme, osolíme, nakrojíme do každého vrecko, ktoré vytrieme prelisovaným cesnakom.
  2. Špenátové lístky sparíme horúcou vodou, necháme odkvapkať, podľa potreby prekrojíme a naplníme nimi vrecká.
  3. Upevníme špáradlami a na rozohriatom oleji z oboch strán opekáme dozlatista.

Tip lenivého labužníka Cibuľu opečieme na oleji, pridáme opláchnuté špenátové lístky, sparíme ich, vhodíme plátky cesnaku, necháme chvíľku opekať, základ polievky zalejeme vývarom a varíme niekoľko minút. Potom všetko rozmixujeme a zahustíme smotanou.

1 debata chyba

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...