Pôrod po operácii oka - áno či nie?

Na internete človek môže nájsť množstvo informácií o laserovej operácii očí - napríklad, že rohovka môže opätovne dorásť. Je to naozaj tak?

09.04.2013 16:00
zrak, oči, okuliare, zdravie Foto:
Rodenie cisárskym rezom v súvislosti s operáciou oka nie je nutné.
debata

"Pri operáciách excimerovým laserom dochádza k odpareniu tkaniva rohovky a tá časť dorásť naspäť nemôže. Aj keď v určitých prípadoch môže rohovka meniť svoje zakrivenie, čo prináša zhoršenie zrakovej ostrosti. Najčastejšie vrátenie dioptrií však súvisí s nárastom dĺžky oka alebo sily vnútroočnej šošovky. Reoperácia je možná, ale závisí od výšky vrátených dioptrií a zostatkovej hrúbky rohovky. Znovu je podmienka stabilita dioptrickej chyby a od toho sa odvíja aj čas reoperácie, vysvetľuje MUDr. Katarína Kornfeld z Centra mikrochirurgie oka.

Jedným z najčastejších – a nepravdivých – mýtov sú podľa jej skúseností tvrdenia, že žena po laserovej operácií očí nemôže rodiť prirodzenou cestou. Rodenie cisárskym rezom v súvislosti s operáciou pritom podľa nej vôbec nie je nutné. „Jedinou indikáciou je poškodenie sietnice, ktoré pri krátkozrakosti môže byť prítomné, ale samotná laserová operácia ho nijakým spôsobom neovplyvňuje,“ upresňuje.

Výskyt komplikácii je pri tomto druhu operácie pomerne zriedkavý, ale nie nemožný. „Pri laserových operáciách môže ísť o vznik infekcie rohovky až po vytvorenie zákalu na rohovke najmä pri odstraňovaní vysokých dioptrií. Pri vnútroočných zákrokoch, keď sa implantuje takzvaná fakická šošovka, môže nastať zvýšenie vnútroočného tlaku a v niektorých prípadoch vytvorenie sivého zákalu. A pri výmene vnútroočnej šošovky za umelú môžeme hovoriť aj o vážnych komplikáciách, kedy bojujeme o oko samotné,“ vysvetľuje MUDr. Katarína Kornfeld. Dodáva však, že na kvalitných pracoviskách s dobrými odborníkmi sa riziko komplikácií približuje k nule.

debata chyba

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...