Polovica ľudí užíva lieky nesprávne

"Hovorí sa, že kam nemôže slnko, musí lekár. Dnes sme často svedkami toho, že nemusí ani on. Ľudia si totiž aj sami zaobstarajú liek.

10.03.2009 07:10
Viagra pre ženy? Máme príliš komplikovanú... Foto:
Polovica ľudí užíva lieky nesprávne
debata

Podobne, ako mnoho iných vynálezov ľudstva, aj lieky môžu mať blahodarný i zničujúci účinok, podľa toho, ako a kedy sa užívajú. Podľa odhadov Svetovej zdravotníckej organizácie sa až 50 percent liekov vo svete užíva nesprávne," tvrdí MUDr. Darina Sedláková, riaditeľka kancelárie WHO na Slovensku.

Ak liek – hoci aj voľnopredajný, na jeho kúpu teda netreba recept – neužívame správne, môžeme si ublížiť. S každým liekom treba narábať zodpovedne a opatrne. Je nevyhnutné dodržiavať pokyny uvedené v príbalovom letáku.
Napríklad lieky ako Tylenol, Panadol alebo Paralen obsahujú rovnakú účinnú látku – paracetamol. Pôsobí proti bolesti a znižuje horúčku. Ak sa pacient nevedome rozhodne skombinovať dva z uvedených prípravkov, môže sa paracetamolom predávkovať.

"Navyše nie je jedno, či sa liek užíva ráno alebo večer, nalačno alebo po jedle. Pri niektorých liekoch je dokonca dôležité vyhýbať sa slnku či alkoholu, ktorý môže účinky lieku znásobovať alebo tlmiť,“ píše sa v publikácii Ako sa rodí liek. Konkrétne spomínaný paracetamol by sa nemal kombinovať s alkoholickými nápojmi, pretože hrozí riziko poškodenia pečene.

 Niektoré lieky sa priam neznášajú s citrusmi či mliečnymi výrobkami. Príbalový leták nie je na okrasu a dieťa nie je zmenšený dospelý človek, nemôže teda jednoducho dostať polovičnú dávku nejakého lieku. Detský organizmus reaguje na lieky inak ako dospelý, preto sa pre deti vyrábajú špeciálne prípravky v špeciálnych liekových formách (slamky, čapíky, sirupy, kvapky a podobne).

Leták s informáciami o lieku musí byť súčasťou každého balenia lieku a musí byť zrozumiteľný aj laikovi. Na Slovensku musí byť vždy v slovenčine, napríklad vo Švajčiarsku či Belgicku musí byť povinne zhotovený v troch jazykoch.

Alarmujúcu neinformovanosť o rizikách a obmedzeniach, ktoré sa týkajú nákupu liekov, odhalil prieskum v Dánsku. Viac ako polovica dánskych pacientov, ktorí nakupujú lieky cez internet, netušila, že na lieky platia nejaké obmedzenia. Štvrtina tých, ktorí si už liek cez internet kúpili, nikdy nepočula o falšovaných liekoch.

Až 27 % respondentov sa priznalo, že bolo ľahšie kliknúť na internetové stránky, ako zájsť do lekárne. Internetové lekárne však nemajú lekárnika za pultom, ktorý nevedomému pacientovi môže poradiť. Bohužiaľ.

Zásady likvidácie liečiv v domácnosti

Vždy vyhoďte:
- tabletky po uplynutí doby použiteľnosti
- tabletky, ktoré sa mrvia, praskajú, alebo sú na nich škvrny
- želatínové kapsuly, ktoré sa zlepili
- roztoky, ktoré zhustli, zmenili farbu, chuť, vôňu
- tuby so stvrdnutým obsahom a tie, ktoré tečú
- masti a krémy, ktoré zmenili farbu, vôňu a konzistenciu
Lieky po expiračnej lehote, nepoužívané alebo nedoužívané treba odniesť naspäť do lekárne.

Zdroj: Bianka Stuppacherová pre Žena.Pravda.sk
Foto: Shutterstock

debata chyba

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...