Kukurica pre chuť, ale i pre zdravie a krásu!

Zlaté klásky kukurice sa spájajú s horúcim letom, ale na tejto dobrote si môžeme pochutnať počas celého roka.

30.11.2012 15:22
Kukurica pre chuť, ale i pre zdravie a krásu! Foto:
Kukurica pre chuť, ale i pre zdravie a krásu!
debata

V mrazenej či zaváranej podobe alebo vo forme kukuričných výrobkov. Nemala by chýbať v jedálničku!

Úspešne proti tráviacim problémom
Kukurica pochádza z Ameriky, kde ju už pred viac ako 5 tisícmi rokov pestovali starí Mayovia. Predpokladá sa, že od 16. storočia sa pestuje aj v Európe. Patrí medzi obilniny, pretože sa najčastejšie využíva na mlynské spracovanie. Je dôležitým zdrojom vlákniny – obsahuje jej až 4%. Tá stimuluje pohyb čriev a tak zabezpečuje bezproblémové trávenie. Vďaka vláknine sa predchádza zápcham, hnačkám a buduje sa prirodzená odolnosť imunitného systému.

Vitamíny pre krásu
Kukurica obsahuje mnohé vitamíny, ktoré pôsobia na zdravie aj krásu. Nájdeme v nej vitamíny skupiny B, C, provitamín A (karotén) a tiež vitamín E, ktorý je známy svojim antioxidačným účinkom. Sú v nej zastúpené viaceré minerálne látky – draslík, fosfor, jód, horčík (magnézium). Ten pôsobí priaznivo na nervovú sústavu a pomáha znižovať stres, vyčariť pohodu na duši, čo sa odzrkadlí aj navonok.

Dôležitý doplnok stravy
Konzumáciou kukurice si doplníme aj mnohé stopové prvky – mangán, nikel, molybdén, meď, selén, železo, či zinok. Napríklad mangán sa zúčastňuje na syntéze cholesterolu a mastných kyselín, je potrebný pre tvorbu bielkovín, cukrov a tukov, likviduje vírusy a podporuje mužskú potenciu.

Taliani na slano, my na sladko
V Taliansku je obľúbenou pochúťkou kukuričná kaša – polenta, pripravovaná z kukuričnej múky, zvyčajne sa podáva samostatne s pikantným syrom gorgonzola a vínom alebo ako príloha k mäsu, zelenine a šalátom. U nás je konzum kukurice všeobecne obľúbený, v slanej i sladkej podobe, preto prišli slovenskí výrobcovia s novinkou – chutnými kukuričnými trubičkami Alaska, plnenými rôznymi druhmi krémov. Na výber je 6 príchutí – jahoda, mlieko, kakao, oriešok, tiramisu a kokos.

Text: Monika Schönová pre Žena.Pravda.sk
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba

+ Ak potrebujete odbornú pomoc, obráťte sa na odborníka.
Plňte si svoje sny nech to stojí čo to stojí, peniaze...

+ Nezabúdajte na vitamíny, začnite jesť viac ovocia, zachutilo vám.
Nie je všetko len o peniazoch, hľadajte...