Nezbláznite sa na Veľkú noc! Stop stresu a naháňačke za dokonalosťou

Tak a je to to znovu! Prišla Veľká noc, jeden z veľkých sviatkov. Naše mamy nás učili vygruntovať celý dom a pobehovali s prachovkou neskoro do noci, aby sa všetko len tak lesklo. A vy zasa nestíhate!

25.03.2016 08:00
Stres z upratovania pred veľkými sviatkami... Foto:
Stres z upratovania pred veľkými sviatkami postihuje mnoho slovenských žien.
debata (1)

Pristihli ste sa pri tom, že je už sobota a vaša domácnosť neprešla žiadnou premenou? Ruku na srdce, milé dámy, naozaj na tom záleží?

Utkvelá predstava o tom, že počas sviatkov ako Veľká noc alebo Vianoce sa musí naša domácnosť zmeniť ako šibnutím čarovného prútika na najčistejšie a nablýskané miesto na svete, je skutočne zbytočná.

Veľkonočné články, recepty, ozdoby a vajíčka na Velkanoc.Prav­da.sk

S úpornou snahou postíhať činnosti ako umývanie okien, upratovanie políc v kuchynskej linke či vysávanie pavučín aj na tých najnedostupnejších miestach sa vystavuje naše telo (a najmä myseľ) veľkému stresu. Dni voľna, ktoré by (v niektorých domácnostiach) mali byť zasvätené náboženstvu a v iných zase relaxu a spoločným chvíľam s rodinou, sa tak stávajú dňami stresu a nervozity. Zabráňte tomu!

Ak ste dnes vstali a práve vás chytila úzkosť, čo všetko musíte urobiť, skúste nasledovné!

1. Upratovať len istý čas

Ak už musíte, vyčleňte si na upratovanie len pár hodín. Rozdeľte úlohy – manželovi, deťom a zhruba od deviatej do jedenástej sa venujte zveľaďovaniu príbytku. Vynechajte činnosti ako je umývanie okien či veľký poriadok v skriniach – koho to vôbec zaujíma? Radšej po dvoch hodinkách aktívneho upratovania vyrazte do prírody.

2. Upečte len jeden druh koláča

Nebolo žiadnou výnimkou, že v slovenských domácnostiach sa Veľká noc slávila aj plným stolom. Mamičky vypekali päť druhov zákuskov a koláčov. Ale naozaj chcete ešte mesiac dostávať vašu líniu do poriadku? Stačí jeden a dosť. A v prípade, že máte obavu, či bude dosť pre šibačov, kúpte slané pečivo a balík lineckých koláčikov. Vybavené!

3. Dekorujte s rozumom

Nepodliehajte panike, že vaša domácnosť nevyzerá dosť veľkonočne. Určite kdesi v skrini nájdete dekoráciu z minulého roka a práve prechádzku a chvíle relaxu môžete využiť na to, aby ste vyrazili aj na tržnicu a kúpili viazaničku bahniatok či zlatého dažďa. Prosím, buďte šetrná k prírode a netrhajte tieto halúzky len tak mirnix dirnix.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #upratovanie #stres #pravidlá #sviatok #Veľká noc

+ Tréning s priateľmi prinesie zábavu a zlepší výkonnosť.
Nebojte sa požiadať o zvýšenie platu, zaslúžite si to....

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...