Čínsky horoskop: Ohnivá opica sľubuje dynamický a vzrušujúci rok 2016

Dynamiku, vzrušenie, inteligenciu a všestrannosť symbolizuje v čínskej mytológii opica, s ktorou je spájaný nadchádzajúci čínsky nový rok.

08.02.2016 07:00
opica - rok - Čína Foto:
Začína sa rok opice. Čo prinesie ľuďom, ktorý sa orientujú a veria čínskemu horoskopu?
debata

Tento rok podľa lunárneho kalendára pripadá na 8. februára, keď opica vystrieda vládu pokojnej a obetavej kozy a v oblasti východnej a juhovýchodnej Ázie vypuknú búrlivé oslavy.

Opica je deviatym znamením v čínskom horoskope a bude vládnuť až do 27. januára 2017, kedy ju vystrieda hrdý a statočný kohút. Ku každému znameniu patrí v čínskom kalendári aj konkrétny prvok (živel), pre rok 2016 a znamenie opice je to oheň. Podľa astrológov by mal nadchádzajúci rok byť dynamický a vzrušujúci, zároveň ale pokojný pre rodinný život. Oplatí sa byť opatrný vo finančných oblastiach a vedieť si zachovať nadhľad a dobrú myseľ.

Človek narodený v roku Opice je inteligentný a všestranný. Je pozorným poslucháčom a s ľahkosťou dokáže riešiť zložité situácie, zároveň rád vzbudzuje pozornosť. Často ide o herca, spisovateľa, speváka, vynálezcu a kreatívnych výtvarníkov. Ľudia narodení v roku Opice údajne majú tiež dobrý pozorovací talent a schopnosť robiť správne rozhodnutia.

Narodení v tomto znamení (ročníky 1908, 1920, 1932, 1944, 1956, 1968, 1980, 1992 a 2004) majú radi zmeny a spoločenský život, majú zmysel pre humor, často aj výbornú pamäť a sú ochotní pomôcť druhým. Príliš sa im nedarí v láske, kde dokážu rýchlo vzplanúť, ale tiež vzápätí vychladnúť. Medzi negatívne vlastnosti patrí aj ich náladovosť a nevypočítateľnosť.

Najlepšími partnermi pre nich sú údajne narodení v znamení draka, prasaťa alebo potkana. Naopak sa k nim príliš nehodia ľudia narodení v znamení kozy alebo tigra. Šťastnými číslami pre opicu sú 3, 8, 9 a 15 a šťastnými farbami sú biela a purpurová.

V roku opice sa narodili napríklad rímsky vojvodca Julius Caesar, všestranný renesančný umelec Leonardo da Vinci, mág David Copperfield, herci Daniel Craig, Danny DeVito, Michael Douglas, Tom Hanks a Yul Brynner, režisér George Lucas, alebo americkí prezidenti Harry Truman a Lyndon Johnson.

Medzi slávne ženy narodené v znamení opice patria herečky Elizabeth Taylor a Jennifer Aniston, speváčky Céline Dion, Kylie Minogue a Diana Ross, alebo tenistka Martina Navrátilová.

Sviatky jari (Čchun-ťie) čiže nového roku sú najvýznamnejším sviatkom roka pre Číňanov, Taiwancov, Vietnamcov, Singapurčanov, Kórejčanov a Japoncov a sú porovnateľné s našimi Vianocami. Oslavy trvajú pätnásť dní. Ľudia si navzájom prajú dlhý a šťastný život, obdarúvajú sa peniazmi a darčekmi zabalenými v červenom papieri. Červená je totiž farbou šťastia a života a príjemcom má zabezpečiť požehnaný rok. Dôraz sa kladie aj na upratovanie domu pred začiatkom nového roka a ozdobné dekorácie. Súčasťou osláv sú aj tradičné tance vo zvieracích prevlekoch. Na jedálničku potom nesmie chýbať tradičný pokrm „ťiao-c '“, teda taštičky plnené mäsovou plnkou so zeleninou.

Šesťdesiatročný kalendár je v ázijských krajinách používaný spoločne s gregoriánskym kalendárom. Počas šesťdesiatich rokov sa päťkrát opakuje rok zvieraťa podľa poradia vo zverokruhu. Tento dvanásťročný cyklus sa ďalej kombinuje s päťročným cyklom, keď sa striedajú elementy (kov, voda, drevo, oheň, zem), a s dvojročným cyklom, keď sa strieda kladný a záporný princíp jin a jang. Začiatok nového roka je pohyblivý a nastáva na prvý nov po vstupe Slnka do súhvezdia Vodnára, medzi 21. januárom a 20. februárom gregoriánskeho kalendára.

Vznik najstaršieho kalendára v ľudskej histórii sa datuje od roku 2637 alebo 2636 pred naším letopočtom, kedy ho zaviedol legendárny Žltý cisár (Chuang Ti) vymenovaním 12 zvierat ako svojich strážcov. Podľa legendy stál pri zrode kalendára Buddha, ktorý zvolal všetky živočíchy, aby sa s ním prišli rozlúčiť, než opustí Zem. Prišlo ich len 12, za odmenu im Buddha prisúdil vládu v čase v poradí, v akom prišli: myš (potkan), byvol, tiger, králik (zajac), drak, had, kôň, ovca (koza), opica, kohút ( moriak), pes a prasa.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #opica #predpoveď #čínsky nový rok #rok #horoskop

+ Nebuďte negatívny, práve naopak, konečne máte dôvod na úsmev.
Úspech príde vtedy keď sa budete snažiť a...

+ Výsledky neoklamete, preto buďte radšej úprimný hneď od začiatku.
Nebojte sa neustále, kazí vám to vykonávať...