Ako ušetriť: Päť rád, ako skladovať potraviny, aby vydržali dlhšie!

Ani v slovenských domácnostiach nie je dnes už nič výnimočné, keď sa časť potravín ocitne v odpadkoch. Niečo nestihneme zjesť, niečo sa rýchlejšie pokazí.

04.07.2015 06:58
Skladovanie potravín Foto:
Správne skladovanie potravín môže predĺžiť ich trvanlivosť.
debata

Rodinná kasa však takýmto spôsobom prichádza o peniaze. A niekedy by stačilo, keby sme len trochu viac dbali na správne skladovanie. To dokáže totiž predĺžiť trvanlivosť niektorých produktov aj o týždne. Ako na to?

1. Zemiaky a cibuľa od seba

Vo veľa domácnostiach sa tieto dve potraviny ocitajú bok po boku – či už v chladničke, alebo v pivnici. Ich vzájomný kontakt však vyvoláva chemickú reakciu a urýchľuje kazenie oboch potravín. Zemiaky aj cibuľu teda vždy skladujte v oddelených vreckách, s jemnou perforáciou. Ideálna teplota je 7 až 12 stupňov Celzia a miesto by malo byť tmavé.

2. Syr vybaliť

Tvrdý syr by ste mali pred uskladnením vybaliť z klasického obalu a zabaliť do potravinárskeho papiera. Následne môžete vložiť do plastového vrecka, nie však natesno. Druhou možnosťou je skladovať syr v poličke určenej na zeleninu. Tá totiž vytvára vlhkosť, ktorú syry potrebujú, aby v nich prežili zdravé baktérie a enzýmy.

3. Paradajky do misky

Väčšinou ich vložíme do chladničky a pravdou je, že tam aj dlhšie vydržia. Lenže, má to vplyv na kvalitu chuti. Podľa odborníkov je omnoho lepšie, ak paradajky vložíme do misky, ktorú vystelieme papierovou servítkou. Stopkami vždy smerujú nahor. Vhodná je izbová teplota, no tmavé miesto.

4. Čerstvé hríby

Kazia sa pomerne rýchlo, ale vy si môžete pomôcť papierovou utierkou. Zabaľte hríby do nej, zabránite tak hromadeniu vlhkosti a hnitiu potraviny. Hríby zabalené v papieri ešte vložte do perforovaného plastového sáčku.

5. Bobuľové plody

Ovocie, ktoré rýchlo podlieha skaze. Ak ho však umyjete v roztoku vody a octu (pomer 3 ku 1), necháte dôkladne vysušiť a následne uložíte do skladovacej plastovej misky, vydržia dlhšie. Misku nechajte pootvorenú, aby mohla unikať vlhkosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #mraznička #chladnička #skladovanie #papier

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...