Broskyňové recepty trikrát inak: Do bruška či pre jasnejšiu pleť

Sezóna broskýň nám dáva priestor využiť toto chutné ovocie na viacero spôsobov. Viete ako?

27.07.2014 13:30
broskyne Foto:
Najčastejšie konzumujeme broskyne čerstvé, zaženú chvíľkový smäd.
debata

Broskyne môžete len tak jednoducho konzumovať, to je jasné. Ale čo tak skúsiť napríklad pripraviť chutný koktejl, nápoj pre vaše ratolesti či napríklad účinnú pleťovú masku.

S koktejlovou príchuťou

Broskyňa vďaka svojej aróme a chuti patrí tiež k obľúbeným súčastiam alkoholických nápojov. Nie nadarmo sa na trhu vyskytuje aj niekoľko vodiek či iných alkoholických likérov s broskyňovou príchuťou. Na letný večer si môžete namiešať vlastný broskyňový koktejl. My odporúčame broskyňovú caipirinhu.

Na jeden pohár potrebujete polovicu zmäknutej broskyne, jednu lyžičku hnedého cukru, šťavu z jednej až dvoch limiet a biely rum. Všetko ingrediencie vložíte do šejkra s ľadom a dôkladne pretrepete. Servírujete do pohára naplneného ľadovými kockami alebo ľadovou drťou, na záver ozdobíte ešte štvrtkami limetiek.

Deti si oblížu prsty

Pre deti, ale aj pre vás je chutnou osviežujúcou a tiež výživnou alternatívou na leto broskyňové smoothie. Príprava nie je zložitá, stačí mať doma mixér a potrebné suroviny. Okrem dvoch olúpaných a na malé kúsky nakrájaných broskýň potrebujete tiež deci ananásového džúsu, deci sójového mlieka s vanilkovou príchuťou a pol kelímka vanilkového jogurtu. Všetko dôkladne premiešajte.

Tento smoothie je vhodné podávať chladený. Máte dve možnosti. Buď broskyne olúpete a kým dôjde k samotnej príprave, necháte ich v mrazničke zhruba hodinu. Druhá možnosť je použiť klasické ľadové kocky, prípadne drť.

Čistejšia a jasnejšia pleť

Vďaka obsahu alfahydroxylových kyselín (známejších ako AHA-kyselín) patrí broskyňa k prírodným prostriedkom s jemným exfoliačným a čistiacim účinkom. Pri pravidelnom používaní budete mať pokožku jasnejšiu a so zmenšenými pórmi. Aj preto je využitie broskýň v domácich maskách či pílingoch na pleť veľmi efektívne.

Skúste napríklad domáci píling na tvár aj celé telo. Olúpte a roztlačte jednu celú (organickú) broskyňu, pridajte pol lyžice olivového alebo kokosového oleja a pol lyžičky medu. Aby píling na pleti fungoval, je nutné pridať ešte hnedý cukor. Postačí lyžička. Zmes dôkladne premiešajte a naneste na vlažnou vodou umytú pleť, jemne masírujte a nechajte pôsobiť zhruba desať minút. Potom dôkladne (opäť vlažnou) vodou opláchnite.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #doma #smoothie #píling #využitie #broskyňa #koktejl

+ Dôležitý je aj spánok, nezabúdajte na kvalitu a dĺžku.
Nesnažte sa o všetkom rozhodovať sami, poraďte sa s...

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...