Darčeky nebudú tohto roku drahšie

Úvod vianočnej sezóny sa v poslednom čase posúva. Postupne od konca sezóny "back to schol", späť do školy, prechádzajú obchody na sezónu Vianoc.

12.12.2013 15:30
vianoce, darčeky, atmosféra, radosť Foto:
Nákupy vianočných darčekov cez internet sú v obľube.
debata

V predchádzajúcich rokoch Vianoce začali naplno v obchodoch prakticky hneď po Všetkých svätých, niekedy aj skôr. Prvý vianočný tovar sa začal objavovať už začiatkom októbra. Teraz sa však ukazuje, že spotrebitelia začínajú do obchodov chodiť až v decembri, veľký záujem je, samozrejme, o povianočné a januárové výpredaje.

Výdavky za tohtoročné Vianoce budú o niečo vyššie hlavne pre náklady za potraviny. Ich ceny dlhodobo rastú, a to sa, samozrejme, odrazí aj na výslednom účte za vianočné pohostenie. Naopak, ceny tovaru dlhodobej spotreby tento rok rastú iba mierne, niektoré dokonca klesajú. Ľudia tak nemusia mať obavy z vyšších cien za darčeky. Typicky pri elektronike ceny klesajú, na trhu sú stále novšie a lepšie prístroje, čo tlačí ceny nadol. Chuť zákazníkov utrácať za darčeky by mala byť tento rok rovnaká ako minulý. Ľudia sú však stále opatrní vo výdavkoch a hľadajú za utratené peniaze darčeky s najväčším úžitkom.

„V posledných rokoch sú v kurze aj sezónne zľavy už pred Vianocami,“ analyzuje analytik Michal Kozub zo spoločnosti Home Credit. „Takzvané predvianočné výpredaje sa objavujú u niektorých obchodníkov, pretože zákazníci sú na zľavy zvyknutí a vyžadujú ich takmer stále. Treba si však dávať pozor, aby zľavnená cena nebola vyššia ako v inom obchode bez zľavy, prípadne či obchodník nepodmienil zľavu nákupom viacerých tovarov. Preto každý, kto nakupuje hlavne v zľavách, by mal sledovať výslednú cenu tovaru a neorientovať sa podľa percenta zľavy.“

Najčastejšie zľavy nájdeme na sezónny tovar. To znamená hlavne oblečenie, výstroj na zimné športy, ako sú lyže či snoubordy. So zľavou je možné kúpiť aj samotné vianočné dekorácie, ak chce preto niekto obmeniť vianočnú výzdobu, je dobré na to myslieť už rok dopredu. Možno tak ušetriť výraznú sumu. V poslednom čase sú aj zľavy na menej typický tovar, akým je elektronika. Tu sa síce sezónnosť tak výrazne neprejavuje, ale aj v tejto oblasti obchodníci veľmi dobre vedia, že spotrebitelia na zľavy reagujú.

Obľúbené on-line nákupy

Nákupy cez internet, a to nielen v prípade vianočných darčekov, sú stále v obľube. Ľudia nemusia nikam chodiť, vyberať a stať v radoch, navyše majú všetky služby k dispozícii. Nákup on-line je ideálny hlavne pri tovare dlhodobej spotreby, napríklad elektroniky, vybavenia domácnosti či kníh. K tomu sa však pridáva aj možnosť nakupovať aj ďalší tovar, nikoho už neprekvapí on-line nákup oblečenia, dokonca ani jedla. „Internetové nákupy dávajú možnosť rýchlo porovnať cenu, podmienky nákupu, zaistiť dopravu,“ nabáda Kozub. „Je dobré, ak sú ľudia opatrní pri obchodoch, ktoré nepoznajú, kde je ideálne zvoliť na úvod platbu za tovar pri doručení. Pri osvedčených obchodoch môžu využiť platbu kartou, ktorá je bezpečná a rýchla. Navyše sa nemusia zdržiavať platbou pri prevzatí tovaru, prípadne si zbytočne vyberať hotovosť z bankomatu.“

Slováci stále konzervatívni

Nákupy v zahraničí môžu byť zaujímavé, ale spravidla musia záujemcovia minúť vyššiu sumu, aby sa naozaj oplatili. Vopred je dobré vedieť, koľko bude stáť cesta, prípadný pobyt, a túto sumu od ušetrenej sumy odpočítať. Rizikom tiež môže byť komplikovaná reklamácia, ktorú jednoduchšie vyriešia v slovenských obchodoch.

Pod našimi stromčekmi ešte stále prevažujú klasické darčeky, pretože hlavne pre deti je dôležité nájsť si pod ním reálnu hračku. Medzi dospelými však trend darovania peňazí rastie. Stále však ešte nie je taký rozšírený ako napríklad v Česku. V súčasnosti sa tešia obľube darčekové a zážitkové poukazy, ktoré si ľudia dávajú namiesto bankoviek. Jasný hit sa však tieto Vianoce neukazuje. Trend plochých TV doznieva, rovnako smartfóny majú svoje zlaté časy za sebou. Aktuálne tak ostávajú tablety, ktorých ceny sú čoraz dostupnejšie. Trendom ostanú aj rôzne zážitky alebo kurzy. Či už ide adrenalínové, ako napríklad jazdy netradičnými vozidlami (super športové alebo tanky), alebo aj krátkodobé kurzy – kreslenie, varenie so známymi šéfkuchármi a podobne. Veľmi obľúbené sú darčeky z oblasti wellness – masáže, sauny a podobne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #obchody #príprava #Vianoce #nakupovanie #darčeky

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....