Ako predísť jarnej únave s Raw Food diétou

Martin Harvan | 20.03.2017 13:00
orechy, šalát, zelenina Foto:
V rámci raw food diéty sa odporúča jesť tepelne neupravované ovocie, zeleninu, orechy a semienka.
Únava, vyčerpanosť a poruchy nálady. Takto sa najčastejšie prejavuje príchod jari na ľudskom organizme. Existuje účinná prevencia, diéta založená na extra dávkach prírodných vitamínov.

Výborný detox po zime

Astronomická jar sa na Severnej pologuli začína 20. marca a na tej južnej o tri dni neskôr. S jej príchodom sa často u ľudí objavujú typické príznaky vyčerpanosti, a to malátnosť, únava, spavosť, prílišná chuť do jedla, alebo naopak, nechutenstvo. Za všetko môžu prudké zmeny počasia, ale najmä nedostatočná výživa, pod ktorú sa často podpisuje dlhá zima. Do skvelej formy sa dá však dostať raw food diétou založenou na konzumovaní surovej stravy. Podľa webovej stránky zameranej na zdravú výživu ideadigezt.com sa v rámci raw food diéty odporúča jesť tepelne neupravované ovocie, zeleninu, ďalej orechy a semienka. Varenie neprichádza do úvahy, pretože tieto suroviny môžu byť vystavené maximálnej teplote 42 stupňov. Z jedálnička sa vypúšťa mäso, múka a výrobky z nej, cukor, polotovary, hotové jedlá z reštaurácie, alkohol, ale i kofeín. Zástancovia tohto spôsobu stravovania, ktoré označujú často aj ako životný štýl tvrdia, že takto upravený stravovací plán môže pomôcť pri zvýšení energie, úprave spánku, krvného tlaku, ba dokonca v boji proti rakovine. “Surová strava” zabraňuje prekysľovaniu organizmu, vyrovnáva pH a dodáva veľké množstvo prírodných vitamínov, najmä vitamínu C.

S céčkom do formy

Megadávky “naturálneho” C vitamínu (kyselina askorbová) sú prospešné nielen pri prechladnutí, chrípke, alebo pri problémoch s ďasnami. Svoje opodstatnenie majú aj pri odstraňovaní jarnej únavy. Ľudské telo si totiž kyselinu askorbovú nedokáže samo vyrobiť. S jej nedostatkom sa môžu objaviť závrate, depresie, v krajnom prípade skorbut, ktorý sa prejavuje krvácaním ďasien a vypadávaním zubov. Denná odporúčaná dávka céčka sa pohybuje len na úrovni 60 mg, čo môžete hravo pokryť kúskom kiwi alebo dvomi pomarančmi. Kiwi obsahuje až 90 mg vitamínu C na 100 gramov a na rovnakú hmotnosť pomarančov vychádza cca 50 mg kyseliny askorbovej. Ideálnym zdrojom je tiež brokolica, ružičkový kel, ale i mrkva. Paradoxne, cibuľa má len 5 mg céčka, o niečo lepšie je na tom cesnak a zeler.

Pozor na načasovanie

Raw food diéta je najlepšia ako prevencia, nie ako liečba pokročilejšej formy tzv. jarnej únavy. Odporúča sa nastaviť si ju v závere tohto mesiaca, buď týždeň pred oficiálnym príchodom jari, alebo na prelome marca až apríla. Potrebné je pri nej dodržiavanie pitného režimu, ktorý je veľmi striktný a dovoľuje iba pitie vody, maximálne čerstvú ovocnú či zeleninovú šťavu. Vylúčiť je treba počas tohto obdobia aj víno a cigarety. Táto “surová” diéta nie je pre každého. Vyžaduje si pevnú vôľu, tvrdú disciplínu a možno ju držať sedem až štrnásť dní. Ak to s ňou preženiete, môžu sa objaviť problémy typické pre vegánov, alebo vegetariánov, ktorí majú niekedy nedostatok železa (strava bez mäsa) a vitamínu B12 (strava bez mliečnych výrobkov a vajec).

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ