Ochráni nás vitamín B pred znečisteným vzduchom?

ČTK | 20.03.2017 15:00
kašeľ, chrípka, prechladnutie, choroba Foto:
Ako sa uchrániť pred znečisteným vzduchom?
Viac ako 90 percent svetovej populácie podľa Svetovej zdravotníckej organizácie žije v oblastiach, kde znečistenie vzduchu prekračuje bezpečnú normu.

Vitamín B podľa experimentu medzinárodného vedeckého tímu dokáže čiastočne ochrániť pred ochoreniami spôsobenými znečisteným vzduchom. Hoci výsledky štúdie sú povzbudivé, vedci upozorňujú, že experimentu sa zúčastnilo len desať ľudí. Na docielenie väčšej vierohodnosti bude preto potrebné ho opakovať vo väčšom rozsahu, informoval spravodajský web BBC.

Že znečistenie vzduchu má na ľudský organizmus zlý dopad, je známe. Ako presne prachové častice vo vzduchu ľuďom škodia, ale vedci podľa BBC zatiaľ podrobne nepreskúmali. Viac ako 90 percent svetovej populácie pritom podľa Svetovej zdravotníckej organizácie žije v oblastiach, kde znečistenie vzduchu prekračuje bezpečnú normu.

Jedna z prachových častíc, ktorá je vnímaná ako najrizikovejšia, má priemer asi 2,5 mikrometra a nazýva sa PM2,5. Vzniká napríklad pálením dreva či v dieselových motoroch, je asi tridsaťkrát užšia než ľudský vlas a môže spôsobiť srdcové či dýchacie problémy.

Vedci sa domnievajú, že PM2,5 v bunkách vyvoláva takzvané epigenetické zmeny, ktoré môžu škodiť zdraviu. Gény v ľudskom DNA sú akýmisi inštrukciami k životu, avšak epigenetika, označovaná za podobor genetiky, určuje, ako tieto inštrukcie budú použité. Možno to prirovnať k vzťahu hudobného prehrávača a ovládača zvuku – hudobné tóny (gény) počujete až potom, čo zvýšite hlasitosť zvuku (epigenetické zmeny).

Experiment naznačuje, že znečistený vzduch na epigenetickej úrovni ovplyvňuje gény zodpovedné za imunitný systém. Inými slovami, prachové častice môžu určité gény „vypínať“ a znížiť tak ľudskú obranyschopnosť.

Medzinárodný tím vedcov chcel zistiť, či vysoká koncentrácia častíc PM2,5 bude mať menej negatívny dopad, ak testovacie subjekty budú užívať vitamín B. Desať dobrovoľníkov bolo najprv vystavených čistému vzduchu a užívalo placebo tablety, rovnakí dobrovoľníci potom štyri týždne brali tablety s vysokou koncentráciou vitamínu B a boli vystavení vzduchu s vysokou koncentráciou poletujúcich častíc PM2,5. Vedci zistili, že vitamín znížil niektoré škodlivé účinky častíc až o 78 percent.