Zlozvykom stop! Krása si zaslúži správny prístup

Zdeno Gáfrik, Pravda.sk | 16.03.2017 14:30
žena, líčenie Foto:
Čistenie pleti by malo byť jednou zo základných mantier večernej hygieny.
Starostlivosti o zovňajšok zvyknú mnohé ženy venovať hodiny, ale pritom dookola opakujú aj chyby, ktoré škodia pleti či vlasom. Na čo si dať pozor?

Napriek výraznej osvete v oblasti ženskej krásy sa mnoho dám nevie zbaviť zlozvykov, ktoré si so sebou nesú z obdobia dospievania či mladosti. Či už je reč o pokožke, ktorú trápime zbytočnými nánosmi mejkapu a nedostatkom hygieny, alebo o korune krásy, pri ktorej sa zase zabúdame sústreďovať na ochranu vlasov, ošemetných situácií je viac ako dosť.

Mladosť – pochabosť. Vypýta si daň

Práve čas dospievania vytvára v ženách prvé zvyky a rituály, ktoré súvisia so starostlivosťou o zovňajšok. Malé dievčatá sa síce rady líčia pred zrkadlom, no mama im vždy šminky pred spaním umyje. V staršom veku, keď už je líčenie súčasťou príprav na diskotéku, rande či dokonca súčasťou školského dňa, mnohé na odličovanie zabúdajú. Zvyčajne k umytiu tváre, zvyškov maskary či mejkapu dochádza až na druhý deň ráno. Mladá pleť síce takýto rytmus zvláda jednoduchšie, ale to neznamená, že si ho nepamätá.

Čistenie pleti by malo byť jednou zo základných mantier večernej hygieny. Zvyšky mejkapu, ale tiež nečistoty, s ktorými prichádza pokožka do styku počas dňa, upchávajú póry a spôsobujú, že zanesená pleť nedýcha, pôsobí unavene a zašednuto. Pri problémovej pokožke sa zvyšuje tendencia na tvorbu vyrážok, citlivá pleť sčervenie a tvoria sa na nej suché fľaky. Pravidelná hygiena pokožky by však mala byť jemná a šetrná. Pri pílingoch, ktoré odborníci odporúčajú maximálne dvakrát týždenne, je potrebná ešte väčšia opatrnosť.

Tvár ako od oleja? Dnes už treba krém

Veľkou chybou je tiež nedostatočná hydratácia a regenerácia. Zaujímavý pohľad na problematiku má britská kozmetička Linda Meredith, rozhovor s ktorou si môžete prečítať na predchádzajúcich dvoch stranách. Podľa nej ženy zo strednej Európy podceňujú používanie nočných krémov a hydratačných báz, pretože ide o akýsi podvedomý odkaz predchádzajúcich generácií. Odvolávala sa na filozofiu kozmetičky Eve Lomovej, pôvodne Eve Lacikovej, ktorá v roku 1968 emigrovala z bývalého Československa a vytvorila vlastnú líniu veľmi úspešnej kozmetiky. „Hovorila o tom, že sa o pokožku staráme až príliš a tým ju oslabujeme. Ale myslím si, že jej filozofia mala základ práve v tom, odkiaľ pochádzala,“ uviedla Meredith pre magazín MiA.

„V týchto končinách ste vždy jedávali veľa bravčového a pokožka produkovala veľa oleja, premastňovala sa. Je logické, že videla problém v tom, ak si žena nanáša na noc krém. Tunajšie ženy by sa pred pár desaťročiami budili ráno s tvárou lesklou ako od oleja, ak by to robili. Je to vec výchovy, odkazu, ktorý odovzdáva mama svojej dcére a ona zase svojej dcére,“ vysvetlila britská odborníčka. „Lenže časy sa menia. Aj tunajšie zvyklosti a jedálny lístok. Myslím, že aj slovenské ženy to už začínajú chápať. No ešte chvíľu potrvá, kým sa takáto starostlivosť stane pre ne automatickou,“ komentovala Linda Meredith.

VLASY

Kým umývanie vlasov je vo všeobecnosti skôr neškodná vec (pokiaľ nesiahnete po nekvalitnom prípravku), horšie to býva so sušením a s úpravou. Práve pri nich dostáva korunu krásy zabrať. Na čo dať pozor?
1. Vysoká teplota pri fénovaní vlasom škodí. Namierte fén na ruku, ak je prúd vzduchu príjemný na pokožku, bude vhodný aj na vlasy. Napriek tomu ich nefénujte z tesnej blízkosti.
2. Nečešte mokré vlasy – vtedy sú totiž najkrehkejšie a ľahko poškodíte ich štruktúru. Po umytí vlasy zabaľte do uteráka a po pár minútach ich jemne uterákom presušte. Na oddelenie prameňov použite prsty.
3. Stylingové prehrešky spočívajú predovšetkým v použití priveľa prípravkov a opakovaní jedného účesu. Vlasom neprospieva, ak ich každé ráno zviažete do chvosta, ale ani to, ak ich denne žehlíte a vyrovnávate. Potrebujú pauzu, rovnako ako by ste ich raz týždenne mali odmeniť regeneračnou kúrou v podobe masky či zábalu.

PLEŤ

Líčenie či odličovanie, čistenie – kde robíme najviac chýb?
1. Nesprávne či nedostatočné čistenie pokožky je veľkým problémom. Pleť by ste mali odlíčiť jemným prípravkom a následne ju tonizovať pleťovou či micelárnou vodou. Vyhýbať sa nemusíte ani čistiacim penivým emulziám, ktoré sa používajú v spojení s vodou. Na oči však treba použiť jemné a špecifikované produkty.
2. Nedostatok ochrany – aj počas menej teplých dní by ste nemali zabúdať na prípravky s ochranným faktorom. Dnes už sú na trhu bázy, hydratačné krémy či krycie prípravky s dostatočným OF na jarné či jesenné počasie.
3. Zlá diagnostika – ak nepoznáte vlastnú pokožku, často na ňu opakovane dávate prípravky, ktoré nemajú žiaden efekt, ba dokonca jej môžu škodiť. Základom pre každú pleť je hydratácia a potrebuje ju rovnako suchá pokožka ako koža so sklonom k mastneniu – ide však o správny výber.

LÍČENIE

Dať tvári novú podobu pomocou líčidiel je síce jedna vec, ale dbať pri tom na správny postup je vec druhá. Na čo si dať špeciálne pozor?
1. Používanie dráždivých líčidiel – najmä lacnejšie produkty sú často diskutabilné, pretože nemusia pleti spraviť najlepšiu službu. Hoci dnes je už kontrola výrobných procesov kozmetických značiek vysoká, stále treba vyberať starostlivo. Najmä ak máte citlivú pleť.
2. Nesprávna hygiena pri nanášaní – či už používate hubku na mejkap, alebo štetec na púder, nezabúdajte, že ich treba pravidelne meniť. Štetinky či mäkká pena sú totiž miestom, kde sa ľahko usadia baktérie a tie potom spôsobujú pri kontakte s pokožkou jej podráždenie či znečistenie. Platí tiež, že treba dávať pozor na trvanlivosť produktov. Vyznačená je na obaloch.

Článok vyšiel v ženskej prílohe Pravdy – v magazíne MiA.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ