Plyšák v rukách dospelej ženy? Nehanbite sa zaň, toto všetko prináša

ČTK | 12.03.2017 17:05
Plyšová hračka môže byť aj pre dospelých... Foto:
Plyšová hračka môže byť aj pre dospelých symbolom istoty.
Plyšový medvedík, krásny symbol detstva, vstupuje oveľa častejšie, než by sa myslelo, do života dospelých ľudí.

Je svedectvom nadmiery sentimentality, upokojujúcim predmetom alebo dôkazom nezrelosti? Ak máme nejaké to plyšové zvieratko, mnoho to o nás vypovedá, píše francúzsky denník Le Figaro.

Moderný nábytok, kuchyňa vybavená poslednými výkrikmi techniky a plochá televízia: byt dvadsaťosemročnej Irène má všetko, čo si vybavenie domácnosti mladej ženy môže žiadať. Ak vstúpime však do spálne, je tu niečo, čo nás prekvapí. Na jej posteli tróni na vyvýšenom mieste plyšový medvedík.

„Možno sa to môže zdať dosť podivné, ale dostala som Nounou ako darček k osemnástym narodeninám. Moja matka ho objavila v jednom obchode a rozhodla sa mi ho darovať,“ hovorí mladá žena. „Môže sa zdať zvláštne, že som dostala plyšové zvieratko pri vstupe do veku dospelosti, ale súvisí to s mojou vtedy zložitou situáciou. Začínala som študovať v Paríži a začínala som žiť sama. Myslím, že som potrebovala niečo, čo by ma upokojovalo, trochu nežnosti pri zmenách, ktoré som tak celkom nezvládala,“ uvádza Irène.

„Podľa môjho názoru predstavuje plyšák akési zakotvenie. Ešte dnes má Nounou na mňa upokojujúci vplyv. Má svoju starú známu vôňu a kožúšok, ktorý tak dôverne poznám a ktoré ma upokojujú. Keď som smutná, unavená alebo sa cítim zraniteľná, vezmem si ho k sebe. Robí mi to dobre,“ zveruje sa Irène.

„Samozrejme som si už vypočula trochu ironické poznámky a komentáre k mojej údajnej nezrelosti. Niektorí moji priatelia považujú za dosť nemiestne, že si medvedíka nechávam na noc pri sebe. Avšak nespím s ním. Mám ho v noci jednoducho na nočnom stolíku,“ hovorí.

„Poznámky niektorých ľudí sa ma vôbec nedotýkajú. Mám veľmi bohatý život a robím veľa vecí. Necítim sa nijako trápne kvôli tomu, že mám plyšovú hračku. Naopak. Považujem skôr za zdravé, že viem akceptovať túto časť seba samého, túto potrebu upokojenia vo svete, ktorý nie je vždy jednoduchý,“ dodáva Irène.

„Málokto to prizná, avšak mnoho dospelých má plyšové hračky,“ potvrdzuje Catherine Pierratová, psychologička špecializujúca sa na detstvo a symboliku plyšákov. „U detí je to akýsi premosťovací predmet. Tvorí väzbu medzi domovom a vonkajším svetom. Je to prostriedok, ako prijať postupné oddeľovanie od matky,“ hovorí.

„U dospelého je to trochu inak: plyšák už neslúži ako väzba, ale zachováva si svoju upokojujúcu funkciu. Človek si často pre svoju citovú dimenziu volí nejaký predmet, napríklad časť oblečenia milovanej osoby. Môže to svedčiť o istom sklone k poverčivosti. Dieťa svojmu plyšákovi prisudzuje magické schopnosti,“ uvádza Catherine Pierratová.

„Dospelý robí svojim spôsobom to isté. Plyšák nás chráni pred ťažkosťami života. Každý mu prisudzuje tie vlastnosti, ktoré od neho očakáva. Plyšové zvieratko neznamená v žiadnom prípade nezrelosť, skôr je symbolom emócií, ktoré skrývame v hĺbke duše. Skrátka je akýmsi prameňom pripomínajúcim najkrajšie doby detstva,“ uzatvára odborníčka.