Päť signálov, že vaše telo potrebuje viac spánku

db, Pravda.sk | 16.03.2017 12:00
únava Foto:
Únava je do neba volajúci signál, ale sú tu aj iné...
Spíte menej ako osem hodín a tvrdíte, že vám to stačí? Pozor, pozor! Tu je päť signálov, ktoré vám našepkávajú niečo celkom iné.

Bledá pokožka

Akútny nedostatok spánku narúša našu prirodzenú vlhkosť pokožky. A to zas vedie k suchej a šupinatej pleti. Ak túžite po žiarivo krásnej, mali by ste sa rozlúčiť s pretancovanými, poprepíjanými a prekecanými nocami. Už na ne zabudnite a začnite poriadne spávať!

Jemné vrásky

Počas denného zdriemnutia produkuje naše telo hormón melatonín, ktorý pôsobí ako prirodzený silný antioxidant. Ak spíme príliš málo, riskujeme nedostatok antioxidantov v tele, ktoré môžu okrem iného spôsobiť aj jemné vrásky na tvári.

Nečistá pleť

Stresové hormóny, napríklad kortizol, „vystreľujú“, keď sme unavení a zničení. A navyše podporujú zápaly v tele, čo zas vedie k vzniku vyrážok a komedonov.

Opuchnuté oči

Keď stúpne hladina kortizolu v krvi, organizmus začína automaticky hromadiť viac vody. Keďže očné viečka predstavujú na tele najtenšiu kožu, sú najviac ohrozené.

Nenávidené tukové vankúšiky

Trvalý nedostatok spánku vedie k zvýšenému uvoľňovaniu tzv. hormónov hladu, ktorý sa odborne nazýva „ghrelin“. Pojedanie keksov, čipsov a podobných nezdravých maškŕt sa onedlho premietne v oblasti brucha, na nohách a zadku v podobe tukových vankúšikov.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ