Popôrodná depresia: Tichý boj, s ktorým zápasia mnohé mamičky

db, Pravda.sk | 15.03.2017 15:00
Popôrodná depresia Foto:
Popôrodná depresia môže vyzerať aj takto.
Panika, záchvaty úzkosti a pocity viny. Americká modelka Chrissy Teigen trpela popôrodnou depresiou a rozhodla sa o tomto boji otvorene prehovoriť. Prekvapiť totiž môže každú ženu.

„Mnohí z vás si myslia, že musím byť najšťastnejšia žena na tejto planéte, pretože mám všetko, čo k veľkému šťastiu potrebujeme,“ píše modelka Chrissy Teigen. „A napriek tomu som bola väčšinu minulého roka nešťastná,“ dodala.

Som unavená, bojím sa…

Spolu s manželom, soulovým spevákom, Johnom Legendom, sa roky snažili o potomka. Keď sa to konečne podarilo a dcéra Luna prišla na svet, radosť vystriedali záchvaty paniky a plač. Toto obdobie trvalo niekoľko mesiacov. Podľa štatistiky sa popôrodná depresia týka každej šiestej ženy, pričom depresie sú silné. Môže ísť o myšlienky či pocity ako „som taká unavená a napriek tomu nemôžem spať“, „bojím sa, že svojmu dieťaťu ublížim“, „je toho na mňa veľa“. Toto sú myšlienky, ktoré týmto ženám strpčujú najkrajšie obdobie života. Navyše trpia závratmi, extrémnou únavou a cítia veľkú vinu, pretože nevedia prijať dieťa tak, ako by chceli.

Nechcela som tomu uveriť

V komentári pre americký Glamour Teigen otvorene prehovorila o najťažších časoch života. „Dlho som nevedela vysvetliť, prečo som taká neskutočne nešťastná. Ani som tomu nechcela uveriť. Mala som pocit, že je toho na mňa veľa, že som skrátka vyhorela. Potom som pochopila, že sa z tejto biedy vymotám, keď začnem menej pracovať.“ Potrebujete veľa energie, ktorú nemáte, už len na to, aby ste vyšli z postele, aby ste sa najedli s manželom, alebo nakúpili v supermarkete. „Týždne som len ležala na gauči, plakala som a mala som strach. V skutočnosti som veselá, sebavedomá žena – ale depresia ma celkom zmenila.“

Rozprávajte o tom

Až návšteva v nemocnici odhalila diagnózu „popôrodná depresia“. Teigen začala užívať antidepresíva a otvorene rozprávať o svojej chorobe. „Je ťažké vysvetliť svojim blízkym, že vás pôrod vlastného dieťaťa spravil nešťastnou. Že sa cítite zle, ste nahnevaná a egoistická. Predovšetkým, ak všetko vyzerá v poriadku: máte po svojom boku úžasného muža, rodinu, ktorá vás podporuje a dokonca aj opatrovateľku. Popôrodná depresia si však nevyberá a môže postihnúť každú ženu.“

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ