Čo urobiť skôr, než sa pustíte do veľkého jarného upratovania?

Pravda.sk, gj | 10.03.2017 15:00
upratovanie, čistenie Foto:
Už teraz máte z veľkéhoo upratovania strach?
Komu by sa chcelo? Ale byt sa sám neuprace, ani okná neumyjú... Postupujte po krokoch a ešte pred veľkým štartom si urobte plán.

Prvé teplé lúče sú síce príjemné, ale vo veľa domácnostiach sa spájajú aj s dlhoodkladaným veľkým upratovaním. Zvlášť pred Veľkou nocou. Skôr, než sa doň pustíte, plánujte, vyhadzujte a premýšľajte.

Veľké jarné upratovanie – bŕŕŕ

Ak sa dá, vyhnite sa tomuto slovo. Ide síce len o psychologický trik, ale spojenie „veľké upratovanie“ naháňa hrôzu, znechutenie a preto sa mu podvedome vyhýbame. Pritom nie je ani pravdivé. Vyznieva to tak, akoby ste sa doteraz o poriadok v byte nezaujímali. A zrazu máte toho pred sebou veľa – celý byt, navyše aj nenávidená špajza, plus pivnica. Namiesto toho si svoj veľkolepý plán rozdeľte na menšie – najskôr okná, potom izby, napokon špajza… Krok za krokom zrazu budete mať'upratané.

Nekompromisný „vyhadzov“

Ešte pred štartom si vytrieďte veci, ktoré sa vám v byte zbytočne nahromadili. A čo s nimi? Len nie do pivnice, ani do šatníka či špajze! Nikdy ich už nebudete potrebovať, tak si neklamte. Darujte ich, predajte alebo vyhoďte. Len ich neprenášajte z miesta na miesto. Aj upratovanie vám potom pôjde ľahšie, ak vám pod nohy nebudú padať haraburdy.

Zamerajte sa na komoru

Počas upratovania by sa vám mohlo stať, že všetky menej potrebné veci skončia v komore. A to nechcete. Preto najskôr vytrieďte veci v tejto miestnosti. Na poličky umiestnite nádoby – najlepšie z priesvitného plastu, aby ste videli, čo v ktorej máte. A aj tu sa nájde kopec vecí vhodných na odstránenie.

Neopúšťajte svoj plán

Upratovanie si rozvrhnite na niekoľo etáp a ak si už urobíte plán, drže sa ho. Inak sa môže stať, že umývanie okien či pranie závesov sa dostane na program koncom leta. V hlave vás bude podvedome prenasledovať táto povinnosť, nebudete spokojná s čistotou okolo seba a pri pohľade na „zákutia“ vášho bytu sa budete hnevať sama na seba. Tak sa radšej do toho pustite s prvými teplejšími lúčmi, aby ste mali čo najskôr „hotovo“.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ