Čo robí nekonečné sedenie s naším zadkom?

Pravda.sk | 09.03.2017 15:00
bolesť, chrbát, chrbtica, práca, kancelária,... Foto:
Aj vy strávite na stoličke dlhé hodiny?
Ktorá žena by netúžila po sexi zadku? Ako na túto časť tela vplýva celodenné sedenie a minimum pohybu?

Práve na túto otázku sa zamerali v rámci štúdie vedci na Univerzite v Tel Avive.

Prvou zlou správou je, že čím viac na zadku sedíme, tým menej sexi bude. Dlhé sedenie sa totiž postará o jediné – nepekný, neforemný a tučný zadok. Dôvod? Čím dlhšie na ňom sedíme, tým väčší tlak vyvíjame na tukové bunky, čím sa tieto zväčšujú až o 50 percent. „Zistili sme, že tukové bunky, ktoré sú pod stálym tlakom, čo pri sedení sú, majú za následok zrýchlený rast molekúl tuku,“ opisuje jeden z vedcov vo zverejnenej štúdii. Preto je dôležité pri sedavom zamestnaní zmeniť životný štýl – musí byť jednoznačne aktívnejší. „Ak môžete, mali by ste aktívne špotovať minimálne tri razy do týždňa, choďte behať a pri každej možnej príležitosti sa v práci postavte a prejdite.“

Ani ochabnutý zadok nie je to, po čom by ženy túžili. Počas dlhotrvajúceho sedenia svalstvo na zadku „zaspáva“. To znamená, že vybudované svalstvo ochabuje a tým pádom stráca potrebné napätie, zadok je čoraz viac ochabnutý.

A ešte je tu ďalšia nepríjemnosť. Dlhým sedením sa skracujú svaly v okolí bedrových kĺbov, čo má za následok aj zlé držanie tela. Pridružia sa bolesti v panvovej oblasti, ktoré súvisia so zlou hybnosťou.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ