Pohoda pre telo aj dušu! Čo si vybrať?

Nina Bacharová, Pravda | 08.03.2017 09:00
Hoci je zima takmer za nami, ešte sú dni, keď sa nám von akosi nechce. Na človeka stále útočí stres a únava. Nedajte sa chytiť do pasce! Telu doprajte všetko, čo si pýta. Joga, arómoterapia a saunovanie vás dokážu dobre naladiť.
Katarína Ježovicová, cvičiteľka jogy. Foto: www.insync.sk
Katarína Ježovicová Katarína Ježovicová, cvičiteľka jogy.

Telo aj duša si nástojčivo pýtajú čosi iné. Uvoľnenie od stresu, pretiahnutie svalov, navodenie pohody. Ako na to? Ak patríte medzi ľudí, ktorých prevalcoval uponáhľaný spôsob života, stres a nikdy sa nekončiaci tlak, vyskúšajte jogu. „Ak človek cíti naliehavú potrebu uvoľnenia a upokojenia, joga je skvelou voľbou,“ začína opisovať Katarína Ježovicová, cvičiteľka jogy. „Ak sa k psychickým tlakom pridajú rôzne predsudky či strachy, v tele nastane chaos, ktorý sa skôr či neskôr podpíše pod fyzické pocity, o slovo sa prihlásia bolesti.“

Zabudnite na predsudky

Hoci vás voľba jogy láka, v hlave vám možno víria predsudky. „Veľa ľudí si myslí, že joga pre nich nie je, pretože sú málo ohybní alebo priveľmi temperamentní. Veľa závisí práve od lektora, ktorý vás natoľko zaujme, že pod jeho vedením zabudnete na to, či ste, alebo nie ste dynamický typ.“ Jedným dychom však dodáva, že na jogu treba dozrieť, aby si ju človek vedel skutočne užiť.

Stíšte sa

Mnoho ľudí k joge privedie aj naliehavá túžba po upokojení, akomsi stíšení sa. „Je to vlastne meditácia, ktorá sa na hodinách jogy praktikuje. Ak meditáciou človeka prevedie skúsený lektor, prežije výnimočný stav. Človek si na chvíľu navodí ustálenú myseľ a odpúta sa od všetkého okolitého a rušivého. A následne bude meditáciu vyhľadávať pravidelne. Najskôr možno raz týždenne, potom aj častejšie. Je veľmi fajn, ak sa raz denne človek stretne iba sám so sebou.“

Ježovicová zároveň dodáva, že práve joga môže byť skvelou kompenzáciou k iným športom. „Ak v zime lyžujete, korčuľujete či posilňujete, práve jogu by ste mali praktizovať aspoň raz týždenne,“ nabáda.

Zdravý chrbát

Nie je ničím výnimočným, že na hodinu jogy človeka privedú až bolesti, najčastejšie sa ozývajúce z oblasti chrbta a chrbtice. Ježovicová využíva pri výučbe vlastnú metódu jogy pre zdravý chrbát. „Tým, že som sa začala venovať aj psychosomatickým ochoreniam, pochopila som, že bolesti chrbtice pramenia z emočného stavu a liečba sa musí začať v hlave a potom v tele. Prepojila som si svoje učenie do vlastného konceptu, ktorý v dnešnom uponáhľanom živote pomáha mnohým nájsť stratenú rovnováhu, pomáha zbaviť sa bolestí tela, ktoré sú len odozvou na hektiku, v ktorej žijeme,“ opisuje.

Éterické oleje nás uzemnia

Žijeme rýchlo, sme uponáhľaní a na zastavenie sa nemáme čas. „Éterické oleje a čisté silice nám pomáhajú na terapeutickej báze, napríklad pri takom potrebnom uzemnení,“ opisuje Katarína Ježovicová a pokračuje: „Akési zastavenie sa je dôležité najmä pre psychiku. Je potrebné, aby sme sa aspoň raz denne stretli sami so sebou, uvedomili si vlastné telo, spomalili, pozreli sa do svojich očí. Nahliadnite na seba zhora a chvíľu sa nezaoberajte tým, čo bolo a čo bude. Vychutnajte si chvíľu tu a teraz.“

Éterické oleje a čisté silice nám pomáhajú na... Foto: SHUTTERSTOCK
aromaterapia, éterický olej Éterické oleje a čisté silice nám pomáhajú na terapeutickej báze.

Ako na arómoterapiu?

„Vystrite sa a do rúk si nakvapkajte 2 či 3 kvapky éterického oleja, napríklad z kadidlovníka. Dlane chvíľu šúchajte o seba, olej sa zahreje na teplotu tela, a potom sa z dlaní nadýchnite. Zatvorte oči a pomalým nádychom a výdychom (10– až 20-krát) nechajte vzduch prúdiť až do brucha – práve dych je prostriedok, vďaka ktorému dokážeme vnímať samých seba. Zatvorte oči, chrbát vystrite tak, aby ním prúdila energia, a ruky si položte na stehná – stretnite sa so sebou, uvedomte si, aký máte so sebou vzťah a ako ovplyvňuje vaše väzby s ľuďmi naokolo,“ nabáda Ježovicová.

Pozor: Dajte si záležať práve na dýchaní, ktoré je počas dňa plného stresu plytké a nedostatočné. Dýchajte zhlboka, tak, aby jeden nádych trval šesť sekúnd. Potom vydýchnite. Vedomým dýchaním prenášame svoju pozornosť do prítomnosti, v ktorej sa náš život odohráva.

Sauna raz týždenne

Ako zatočiť so škodlivinami v tele a zároveň posilniť imunitu organizmu aj činnosť srdca a ciev? Príjemnou možnosťou práve v zimnom období je saunovanie. Odborníci odporúčajú návštevu sauny každých sedem dní.

„Pravidelné saunovanie by malo byť súčasťou starostlivosti o telo a ducha celoročne, pretože je to rokmi preverená otužovacia a ozdravná procedúra,“ hovorí Alena Tóthová, masérka v hoteli Malvázia. "Potením sa z tela vyplavujú škodliviny, saunovanie podporuje celkovú kondíciu organizmu, pozitívne ovplyvňuje kardiovaskulárny systém, prekrvuje svalstvo a pohybový aparát. Nemalú úlohu zohráva saunovanie aj v boji proti vírusovým ochoreniam,“ opisuje odborníčka.

Dokonca ani deti nemusia zostávať mimo, do sauny ich môžete vziať spolu s vami. "Deti, ktoré sa pravidelne raz týždenne saunujú, lepšie spia a sú otužilejšie. V saune by však nemali stráviť viac ako päť minút, ideálne v spodnej časti miestnosti, kde je pre ne vhodnejšia teplota. Nútiť ich však do saunovania nemá zmysel, vtedy sa stráca pozitívny účinok tohto druhu relaxu,“ upozorňuje Tóthová.

Keďže v zimnom období sa o slovo často hlásia aj ochorenia ako silná nádcha, upchatý nos, bolesť v krku či kĺboch, je namieste otázka, či sauna na spomínané problémy zaberie. Odpoveď znie – nie! Potením v saune a striedaním teplôt sa stav oslabeného organizmu výrazne zhorší a choroba bude postupovať rýchlejšie a intenzívnejšie.

Odborníci odporúčajú návštevu sauny každých... Foto: SHUTTERSTOCK
sauna Odborníci odporúčajú návštevu sauny každých sedem dní.

Suchá sauna

Suchá sauna je výborná ako prevencia proti rôznym chorobám a zvyšuje obranyschopnosť organizmu. Potením sa z tela vyplavujú všetky toxíny a aktivizuje sa činnosť mazových žliaz, čím dochádza k vyplaveniu nečistôt z kože, čo má okrem iného výrazný kozmetický význam.

  • teplota: 80 až 100 stupňov Celzia
  • vlhkosť vzduchu: 5–10 percent
  • odporúčaná dĺžka saunovania: 8–12 min./2 až 3× po sebe

Parná sauna

Parná sauna predstavuje nižšiu záťaž na organizmus než suchá sauna. Vlhký vzduch priaznivo pôsobí na pokožku, ktorá sa silne prekrvuje a intenzívne čistí. Pomáha najmä pri ochoreniach dýchacích ciest.

  • teplota 40 až 42 stupňov Celzia
  • vlhkosť vzduchu: 100 percent
  • odporúčaná dĺžka saunovania: 15–20 min./2 až 3× po sebe

Infračervená sauna

Moderný spôsob saunovania, ktorý využíva infražiarenie. Hlavný rozdiel oproti bežným saunám je v tom, že infračervené lúče prenikajú hlboko pod pokožku. Potenie je intenzívnejšie a nedochádza k nadmernému ohrevu povrchových vrstiev kože teplým vzduchom.

  • teplota 40 až 45 stupňov Celzia
  • vlhkosť vzduchu: 30–50 percent
  • odporúčaná dĺžka saunovania: 20–40 min./1 až 2× po sebe

Článok vyšiel v ženskej prílohe Pravdy – v magazíne MiA.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ