Keď naše telo nevonia príťažlivosťou

Martin Harvan | 05.03.2017 17:00
Vysoký obsah cenných látok pre naše zdravie má... Foto:
Niektoré potraviny nám dokážu silným zápachom pokaziť aj niekoľko dní.
Telesný pach je stále považovaný za najlepšie afrodiziakum u mužov i žien. Hovorí sa, že medzi ľuďmi funguje alebo nefunguje chémia.

Existujú však potraviny, pochutiny a lieky, ktoré dokážu vašu prirodzenú príťažlivosť úplne zrúcať. Cesnak, cibuľa, alkohol, červené mäso a dokonca aj tabletka B-komplexu – každý z nich pomáha, ale za cenu straty sexepílu. A nepomôže pritom ani nadštandardná ústna hygiena.

Kefka áno, ale pot to prezradí

Nepríjemný zápach z aromatických potravín sa totiž viac než cez sliznice v ústnej dutine šíri prostredníctvom potu. Nie je pritom rozhodujúce, či je leto alebo zima. Niektoré látky sa totiž cez pokožku vyparujú, či už si to želáme alebo nie. Vo väčšine prípadov si však vlastnú „arómu“ vôbec necítime. Niektoré potraviny nám pritom dokážu silným zápachom pokaziť aj niekoľko dní. Toto neslávne prvenstvo patrí cesnaku, hľuzovitej rastline, ktorý sa odporúča jesť surový vďaka jeho antibiotickým a protirakovinovým účinkom. Už len jeden struk spôsobí, že vaša pokožka bude páchnuť po dobu až 48 hodín. V prípade, že plánujete rande v nedeľu, cesnak si dajte najneskôr piatok podvečer. Zabudnite tiež na saunu, bazén alebo posilňovňu. Podobne je na tom aj cibuľa, ktorú je cítiť z pokožky ešte aj 24 hodín po jej konzumácii. U obidvoch týchto potravín možno uvedený čas výrazne skrátiť ich jedením až po tepelnom spracovaní.

Béčko páchne, radšej s mierou

Alkohol sa z tela vyparuje podľa toho, v akom množstve ste ho vypili. Pohár vína či „pohárik“ tvrdého nijako neovplyvní váš telesný pach. „Vône“ po nočnom žúre sa zbavíte až v závere nasledujúceho dňa. Menej nenápadne ovplyvňuje náš telesný pach jedálniček, a najmä to, či ho tvoria prevažne mäsité pokrmy. Červené mäso totiž zaťažuje tráviaci trakt, dlhšie sa trávi a vo veľkom množstve dodáva nášmu potu nepríjemný zápach, ktorý však sami na sebe nemáme šancu postrehnúť. Našu arómu tiež výrazne ovplyvňujú lieky a dokonca aj niektoré „umelé“ vitamíny, ako napríklad starý známy B-komplex, ktorý je cítiť z pokožky a dokonca aj z moču ešte aj osem hodín po užití. Vo všetkých prípadoch dokážu krátkodobo pomôcť citrusové plody. Voda s vytlačeným citrónom osvieži ústnu dutinu, samotný citrón je skvelý, keď sa potrie po rukách alebo na zápästie. Pomáha tiež žutie mäty alebo petržlenovej vňate. Z dlhodobého hľadiska sa ako najlepšia prevencia javí striedma konzumácia mäsa, alkoholu, cesnaku, cibule a iných aromatických potravín i liekov.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ