Očami odborníka: Láska na prvý pohľad je ilúzia!

db, Pravda.sk | 06.03.2017 09:00
srdce, láska, vzťah, milovanie Foto:
Láska je láska...
Veríte na lásku na prvý pohľad? Čítajte, či podľa odborníka tento magický moment skutočne niečo znamená.

Komu sa to už nestalo? Prvý pohľad, úsmev a už sme v tom boli až po uši. Mali sme jasno v tom, že máme do činenia „s tým pravým“. Všetci poznáme príbehy manželstiev, ktorí jednoznačne tvrdia, že išlo o „lásku na prvý pohľad“. „To všetko je ilúzia“, povedal partnerský kouč Dominik Borde pre rakúsky dámsky magazín Woman. „Láska na prvý pohľad je túžba. Láska na druhý alebo tretí pohľad má dlhšie trvanie,“ presviedča.

Čo je láska na prvý pohľad?

To, čo nazývame ako „láska na prvý pohľad“, je vizuálne a akustické podráždenie, ktoré v našom mozgu vyvoláva hotový hormonálny ohňostroj. Okrem adrenalínu produkuje naše telo hormón šťastia dopamín a u žien stúpa hladina testosterónu. Prudko zvyšuje náš krvný tlak, srdce „zbesnie“, potíme sa a v bruchu máme motýle. Sme v siedmom nebi, ak sa na nás vyvolený čo i len usmeje. Stačí očný kontakt a sme beznádejne zamilovaní. Podľa akých kritérií sa do seba zamilujeme, dodnes nie je úplne známe.

Chybné závery

Náš mozog môže pri zamilovanosti „zošalieť“ a stlmiť náš úsudok. Pretože partnera posudzujeme podľa kritérií ako je atraktivita, podobnosť a záujmy. Na jednej strane majú ľudia tendenciu priťahovať podobných – krásni ľudia automaticky priťahujú milých a inteligentných. V psychológii sa tento efekt nazýva „halo efekt“. Na druhej strane nachádzame ľudí, ktorí sú nám podobní výzorom, atraktívni. A my sa cítime atraktívnejšie, keď sa o nás muž zaujíma, čiže nás počúva, usmieva sa na nás, flirtuje s nami. „Pri zamilovanosti sú mechanizmy aktívne, cieľom je tzv. zachovanie druhu. Ale to ešte nič nehovorí o tom, či sa tí dvaja skutočne našli. Pravdepodobnosť, že to klapne, je 50 na 50,“ hovorí ďalej Borde.

Láska na druhý či tretí pohľad

Z pohľadu odborníkov hrajú páry, ktoré sa do seba zamilujú na druhý či tretí pohľad, rozhodne s lepšími kartami. „V takom prípade mali potenciálni kandidáti čas "očeknúť sa“ a porovnať hodnoty," vraví Borde. Skutočne sú páry, ktoré sa do seba zaľúbia až po prvej zoznamovacej fáze, stabilnejšie a spokojnejšie. „Majú jednoducho náskok, vedia už, s kým majú do činenia a napriek tomu sa zaľúbili, zatiaľ čo páry, ktoré sa zamilovali na prvý pohľad, sa ešte len musia spoznať,“ zdôraznil odborník. Keď totiž hladina hormónov po prvej fáze zamilovanosti klesne opäť do normálneho stavu, ukáže sa, či sme kompatibilní aj v bežnom živote. Či sa spoločne zhodujeme v rozhodnutiach, je šanca, že budeme spolu kuť spoločné plány a máme podobné či rovnaké ciele. Vzťah potom buď prerastie do lásky, alebo krachne.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ