Vázu či kvetináč od tejto mladej dizajnérky máte možno doma aj vy

Pravda.sk | 09.02.2017 09:00
Srdcovkou dizajnérky Iiny Vuorivirtaje je keramika a sklo. Ale nebojí sa ani nových materiálov. Pozrite sa!

Sympatická blondínka Iina Vuorivirta (28) navštívila slovenskú metropolu, aby predstavila svoju prácu dvornej dizajnérky IKEA. Výrobky do domácnosti, pod ktoré sa od roku 2015 podpísala, tak môžete mať v kuchyni, na chodbe či v obývačke aj vy.

Dizajnérka Iina Vuorivirta. Foto: Ikea
Iina Vuorivirta Dizajnérka Iina Vuorivirta.

„Už po dvoch týždňoch od nástupu do IKEA som odišla do Číny, kde sa vyrábali naše výrobky zo skla. Ja som síce so sklom pracovala už počas štúdia dizajnu v rodnom Fínsku, ale vidieť naživo takú veľkú výrobu bolo zážitkom. A musela som sa učiť nové postupy, čo bolo inšpiratívne,“ prezradila 28-ročná Iina.

Neskôr navštívila aj Indonéziu a Vietman, kde pracovala na dizajne výrobkov z bambusu. „Pre mňa bol tento materiál novinkou, ale ľudia, ktorí ho poznajú, ma o ňom veľa naučili. Následne sme mohli spoločne pracovať na nových výrobkoch,“ opísala.

Vázy z kolekcie PS 2017. Foto: Ikea
váza Vázy z kolekcie PS 2017.
Najradšej pracuje s keramikou a sklom, preto ako príklad svojej aktuálnej práce dáva najradšej terakotový kvetináč a sadu váz z kolekcie IKEA PS 2017. Zaujímavý príbeh sa skrýva práve za vázami, ktoré začali vznikať z odpadu, ktorý sa tvoril pri výrobe sklenených predmetov. „Pre mňa ako dizajnérku, bolo veľkou výzvou vytvoriť niečo, čo bude jedinečné, udržateľné a zároveň dostupné pre každého. Aj napriek tomu, že sú vázy IKEA PS 2017 fúkané v rovnakej forme, originálny vzhľad im dodáva skutočnosť, že roztavené sklo je vyrábané zo zvyškového sklárskeho materiálu, ktorý má rôzne odtiene. Výsledok je preto vždy jedinečný a dielom náhody," opísla.
Kvetináč z kolekcie IKEA PS 2017.
Vešiak z kolekcie PS 2017.
+3Stôl z kolekcie PS 2017.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ