Je vám zverina po chuti? Kedysi bola lahôdkou číslo 1

magazín Varecha | 03.02.2017 17:00
marinované a údené diviačie karé, divina Foto:
Marinované a údené diviačie karé.
Mäso z diviny je kvalitatívne lepšie ako mäso domácich jatočných zvierat. Má viac bielkovín, je jemnejšie a lepšie stráviteľné.

Divinu je potrebné nechať niekoľko dní odležať, okrem prepelíc a divých husí, ktoré sa musia spracovať ihneď. Nie každému je zverina po chuti, vďaka svojej špecifickej chuti, ale v časoch, keď bol človek lovcom, bola divina lahôdkou číslo jeden. A pravda, prehýbali sa pod ňou stoly šľachticov.

Nákup diviny

V bežných obchodoch je mäso z diviny zriedkavým artiklom, preto ak túžite po dobrom kúsku diviny, treba zájsť za známym poľovníkom a nechať si ju od poľovníckeho združenia odstreliť a očistiť. Ďalšou možnosťou sú poľovnícke plesy a bály, kde je tombola zložená práve z ulovených kúskov.

Morenie diviny

Mäso diviny často ani netreba nakladať, stačí ho namočiť na 12 hodín do mlieka, a tak čiastočne zbaviť pachov. Staršie kusy však namáčame do moridiel. Moridlá by nemali byť príliš kyslé, mäso by prijalo ich ostrosť. Základom marinády je teplá prevarená voda s trochou octu, koreninami a so zeleninou.

Špikovanie diviny

Väčšinu diviny špikujeme, dosiahneme väčšiu šťavnatosť mäsa a lepšiu chuť. Na špikovanie používame slaninu, najlepšie zaúdenú a vykonávame ho v smere svalových vlákien. Pernatú divinu je vhodné ešte obaliť tenkými plátkami slaniny upevnenými špagátom. Mäso vopred nesolíme, stráca chuť.

Korenie a divina

Divinu koreníme opatrne, aby sme nepotlačili jej prirodzenú chuť a arómu. Typické korenie na divinu je najmä borievka, nové korenie, bobkový list, šalvia, čierne korenie, koriander, rozmarín, rasca, tymian, karí korenie a zázvor. Často sa divina pripravuje na cibuľke s prídavkom cesnaku.

Tepelná úprava diviny

Na konečnú úpravu využívame všetky spôsoby tepelnej úpravy, okrem varenia, ktoré sa týka prípravy polievok. Typické je blanšírovanie pred samotnou úpravou. Najčastejšie spôsoby úpravy sú dusenie, pečenie v rúre a vyprážanie. Na zabránenie úniku bielkovín treba mäso najprv prudko opiecť zo všetkých strán.

Divina a prílohy

K divine pripravujeme bežným spôsobom šťavy z výpeku, ďalej smotanové omáčky, omáčky s pridaním ovocia a marmelád, obľúbená je šípková omáčka k čiernej divine. Bežnými prílohami sú knedle alebo halušky, varená alebo dusená ryža, dusená zelenina a varené alebo opečené zemiaky.

Vareškova poradňa Mäso diviny je dobré, ak ho necháme po úspešnej poľovačke v koži najmenej 3 dni, najdlhšie však 14 dní dobre odležať tak, aby sa mäso nezačalo znehodnocovať. Ak „leží“ divina príliš dlho, môže začať zapáchať. Tí najlepší kuchári či kuchárky dokážu pripraviť dobrú divinu aj bez charakteristického pachu, ktorý sa vytvorí vysokým stupňom jej odležania. Ale lepšie je sa na to nespoliehať.

Marinované a údené diviačie karé

Potrebujeme:
500 g diviačieho karé bez kostí, 2 strúčiky cesnaku, 2 šalotky, 1/2 kl mletého čierneho korenia, soľ, 2 kl hnedého cukru, 2 PL tymianu, 1/2 PL rozmarínu, 4 PL olivového oleja, 1/2 PL citrónovej šťavy
Postup:
1. Marináda: Šalotky a cesnak nakrájame na malé kocky. V mise zmiešame cesnak, šalotku, hnedý cukor, 1 lyžicu tymianu, rozmarín, citrónovú šťavu, olej, soľ a korenie.
2. Diviačie karé opláchneme pod studenou vodou, naložíme ho do pripravenej marinády a marinujeme v chladničke najmenej 5 hodín, ideálne aj 2 dni.
3. Udiareň rozohrejeme na 110 °C. Mäso vyberieme z marinády, posypeme zvyšným tymianom a uložíme do udiarne. Diviačie mäso údime asi 3 hodiny pri teplote 110 °C v udiarni. Pred podávaním mäso nakrájame na stredne hrubé plátky.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ