Traja pikantní kamaráti pre zdravie! Pridajte ich do jedál

Pravda.sk, gj | 05.02.2017 11:00
Zázvor – je to liek i afrodiziakum Foto:
Zázvor ako prášok v kuchyni má mnoho uplatnení.
Priveľa korenia možno škodí, ale keď zvolíte správne množstvo, dokážete pomôcť aj zdraviu. Mnoho korenín pôsobí totiž blahodárne na naše telo.

Vedeli to už staroveké národy a ich poznatky potvrdzujú často aj vedci rozličnými prieskumami. Podľa nich by napríklad v našich jedlách nemali chýbať nasledovné tri ingrediencie.

Zázvor

Zvykne sa používať proti chrípke a Slováci ho zvyčajne pripravujú ako čaj. Je však aj skvelou prísadou do polievok, omáčok, či na prípravu mäsa v exotickejšom ázijskom duchu. Má protizápalové účinky, telo prehreje, pôsobí proti nádche a zlepšuje trávenie.

Červená paprika

Túto dochucovaciu koreninu, omnoho bežnejšiu pre slovenskú kuchyňu, by sme nemali podceňovať. Dá sa s ňou pracovať v kuchyni pri rozličných jedlách (pozor však, aby nezhorkla, nepridávajte ju priskoro). Telu pomáha k zlepšeniu fungovania srdcovocievneho systému, tiež má protizápalové účinky a pôsobí na zlepšenie metabolizmu.

Kurkuma

Vďaka obsahu pigmentu kurkumínu je skvelým antioxidantom, ktorý pôsobí proti voľným radikálom v tele. Má protizápalové účinky a je vhodné ju použivať do jedál na spôsob thajskej či indickej kuchyne.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ