Z takých platov sa vám zatočí hlava! V ktorom povolaní ich dostanú?

Pravda.sk, lp | 08.12.2016 07:00
zuby, zubár, chrup, dentálna hygiena Foto:
Zubársky chlebíček je ziskový - toto povolanie tiež nechýba v zozname najlepšie zárobkových vo Veľkej Británii.
Viete, koľko by ste zarábali, ak by ste pracovali v oblasti PR vo Veľkej Británii? Nuž, zdá sa, že celkom dosť. Aj toto zamestnanie sa totiž ocitlo v rebríčku najlepšie platených za rok 2016.

Prieskum, z ktorého cituje britský Daily Mail, vytvoril zoznam zamestnaní s najlepším finančným ohodnotením. Okrem priemerného ročného platu sa do sumy pridávali aj mimoriadne bonusy v danom zamestnaní či potenciál pre rast platu v danej profesii. Prvá desiatka poriadne prekvapí najmä na Slovensku. Sú v nej totiž aj také profesie, ktoré sú v tunajšom priestore často platené omnoho slabšie, alebo doslova biedne.

Zaujímavosťou je, že v prvej päťke sa nachádzajú až tri špecializované lekárske funkcie. Kraľuje chirurg, ktorého ročný príjem v Británii sa môže vyšplhať až k sume 283-tisíc libier (okolo 335 tisíc eur). Táto suma je vôbec najvyššou a prekvapivé je, že medzi ňou a profesiou na druhom mieste, psychiatrom, je rozdiel viac ako stotisíc libier! Ročný príjem britského psychiatra sa môže šplhať k číslu 164-tisíc libier (okolo 194-tisíc eur).

Na bronzovej priečke skončil vojenský generál, za ktorým vo veľmi tesnom závese nasleduje výkonný pracovník z oblasti PR. Prvú päťku uzatvára lekár ako všeobecné povolanie.

V zozname sa ocitli tiež zubári a špecialisti na čeľustnú chirurgiu. Nechýba v ňom inžinier, alebo dátový vedec.

Portál CareerCast.com, ktorý povolanie zozbieral, však tiež píše, že azda najstresujúcejším zamestnaním z TOP 10 je práve pôsobenie v oblasti PR. Často ide o prácu s najvyšším počtom pracovných hodín v týždni, stresujúce povolanie pod drobnohľadom verejnosti.